Onze tuinvrouw Jeanet Zandbergen, die we maandelijks in Seasons volgen, is inmiddels helemaal gewend aan volle moesmanden. Elke paar weken oogst ze sla, peterselie, selderij, wrinkle-krinkle-tuinkers, snijbiet, bietjes… En nu ook stokboontjes, minikomkommers, courgettes en patissons. Plus natuurlijk Oost-Indische kers en goudsbloemen. Van haar oogst maakte ze deze maand heerlijke gevulde snijbiet. In Seasons 8 lees je meer over alles wat er groeit in de handige moesmanden van Jeanet. Ze vertelt over het rooien van de aardappels, haar eens zo blozende tomaten die nu onder de schimmel zitten en haar kleinzoon die groenten kweken ‘supercool’ vindt. Gevulde snijbiet Voor 8 pakketjes Bereidingstijd ± 45 min. Ingrediënten
- 8 snijbietbladeren
- zout
- 100 g quinoa
- 1 tl komijn
- zout
- 2 el olijfolie
- ½ ui, fijngehakt
- ½ gele paprika, in blokjes
- 25 g geschaafde amandelen
- 25 g rozijnen
- blaadjes van 4 takjes munt, fijngehakt
Met snijbiet had ik tot nu toe geen ervaring. Ik zaaide ‘regenboog’ in wit, geel en donkerrood. De laatste is het mooist om naar te kijken, maar de andere kleuren smaken natuurlijk net zo lekker.
Bereiding
- Kook de snijbiet in ruim kokend water met zout een paar minuten, zodat de bladeren zacht zijn.
- Neem ze uit de pan en spoel ze af met koud water.
- Spoel ook de quinoa goed af en kook deze met het deksel op de pan samen met de komijn en het zout in ± 15 min. gaar in 200 ml water.
- Verhit de olie in een pan en bak de ui met de paprika in ± 5 min. al omscheppend gaar.
- Voeg de amandelen en rozijnen toe en bak nog even mee.
- Schep het mengsel door de quinoa en laat afkoelen.
- Schep de munt erdoor en laat helemaal afkoelen.
- Verwijder eventueel de dikke delen van de snijbiet en snijd een blad in de lengte doormidden.
- Leg de bladeren kruislings over elkaar heen en schep 1 eetlepel vulling op het midden.
- Vouw een pakketje van de bladeren en zet eventueel vast met een prikker.
Bekijk nog meer lekkere moestuinrecepten van Jeanet: Grof gestampte aardappelen met snijbiet Courgettesalade met sesam