Vogels hebben in een strenge winter onze hulp nodig. Warm blijven (en dat is voor een vogel rond de 40°C) kost ze heel veel energie, en die zit bijvoorbeeld in zaden en vetbollen. Dit zijn onze 10 tips om vogels bij te voederen.
- Maak verschillende eetplekken; elke vogel heeft zo zijn eigen voorkeur. Een pimpelmees hangt graag aan een vetbol; een merel scharrelt juist liever op de grond.
- Strooivoer kan op een voedertafel of op de grond uitgestrooid. Voedersilo’s en vetbollen hang je op een veilige plek: daar waar de vogel goed overzicht heeft.
- Als je strooit, maak dan eerst de grond sneeuwvrij.
- Breng variatie in het voer aan, ook om meerdere vogelsoorten te trekken. Zaden, pinda’s en vetbollen, rozijnen en appels zijn altijd goed. Nooit: margarine, vloeibare olie of zoute producten.
- Met een stuk gaas of een speciale korf over het voer kunnen kraaien, duiven en meeuwen er niet bij.
- Vetbollen en pinda’s zijn goed in de winter maar stop ermee als het voorjaar eraan komt. Pinda’s zijn gevaarlijk voor heel jonge vogels
- De roodborst krijgt zijn diner graag op een beschutte, sneeuwvrije plek geserveerd. Gehakte pinda’s en vetbollen staan hoog op het lijstje favorieten, maar het summum is een lekker portie meelwormen.
- Eten van de vloer, maar liever geen sneeuw tussen de tenen; dat is de wens van de koperwiek, de gourmet onder de vogels. Hij houdt van gewelde krenten en rozijnen, fruit, bessen, maar ach, ook schillen en klokhuizen en kliekjes zijn welkom. Let op dat er geen zout in zit.
- Voor de schuwe heggenmus kun je wat broodkruimels of ongekookte havermout op de grond strooien, het liefst onder een goeie struik – lekker veilig.
- De vink blijft graag met beide pootjes op de grond. Strooi voor hem wat zaden als zonnebloempitten en onkruidzaden, daar is hij dol op.
Water – ja of nee?
- Ja. Zolang de vorst matig is. Zet een brede, platte schaal neer waar de vogels kunnen drinken en badderen en ververs elke dag het water. Het water rolt direct van de vette veren dus ze bevriezen niet.
- Bij strenge vorst geef je ze geen water; het is dan beter om wat ijs te vergruizen dat ze op kunnen pikken als drinkwater.