Er is royaal gestrooid met smaakmakers als vanille en kaneel in deze verwarmende caketaart, gemaakt van spelt en haver en gevuld met walnoten, hazelnoten en pecannoten. Gemaakt door patissier Isabelle Beukert. Suiker heeft hij nauwelijks nodig: bananen en rozijnen zorgen voor het zoet, terwijl de crèmelaag met bosbessen en rozemarijn voor de frisse bite zorgt. Notencaketaart met bananen, rozijnen, bosbessen en rozemarijn voor ± 10-12 personen | Bereidingstijd: ± 1 uur + oventijd 1 uur + afkoelen en rusten ± 5 uur
Ingrediënten:
Notencake
- 5 middelgrote rijpe bananen
- 150 ml zonnebloemolie
- 100 ml dadelstroop
- 80 ml speltstroop
- sap en rasp van 1 citroen
- 180 g sojamelk
- 1 1⁄2 tl appel-ciderazijn
- vanillerasp van 1 1⁄2 vanillepeul
- 100 g geroosterde walnoten
- 100 g geroosterde pecannoten
- 100 g geroosterde hazelnoten
- 600 g speltmeel
- 2 zakjes bakpoeder
- 75 g havermout
- mespuntje zout
- mespuntje nootmuskaat
- 1 el kaneel
- 1 el koekkruiden
- 125 g rozijnen
Royal icing
- 600 g poedersuiker
- 90 ml water
- 18 g eiwitpoeder
- 10 ml natuurlijk vanillearoma
Decoratie
- 9 takjes rozemarijn doosje bosbessen poedersuiker
Ook nodig: Een ingevette springvorm (Ø 22 cm). Gebruik bij voorkeur een extra hoge vorm (van 10 cm hoog), deze zorgt voor een nog mooier resultaat.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160°C, zodat deze op temperatuur kan komen.
- Vet de bakvorm in met een bakspray of met olie.
- Pureer de bananen in een kom en voeg de olie, spelt- en dadelstroop, citroensap, sojamelk, appel-ciderazijn en vanille toe.
- Hak de verschillende noten in stukjes en zet ze apart.
- Meng in een andere kom het meel, de bakpoeder, havermout en specerijen en voeg hier de gehakte noten aan toe, samen met de rozijnen.
- Voeg de droge ingrediënten samen met de natte ingrediënten; roer voorzichtig door elkaar (niet te lang roeren).
- Het beslag moet stroperig zijn, als het te vloeibaar is, kunt u nog wat extra meel toevoegen.
- Giet het beslag in de vorm en zet deze 60 min. in de oven.
- Test met een prikker of de cake gereed is: wanneer hij er droog en schoon uitkomt, is de cake klaar.
- Laat de cake afkoelen op een rooster.
- Doe voor de icing alle ingrediënten in een kom en mix met een vlinderhaak tot het een mooi egaal mengsel is dat dik van structuur is.
- Smeer de taart in met de icing en decoreer met bosbessen en takjes rozemarijn.
- Strooi voor een mooi winters sneeuweffect wat poedersuiker over de bosbessen met behulp van een zeef.
TEKST EN RECEPTUUR ISABELLE BEUKERT | FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR | STYLING PAULA SCHOUTEN