Savooiekool-zalmpakketje met Olde Remeker-kaas

Linde Verhulst

24 januari 2018

Savooiekool, ook wel bekend als groene kool, is een sluitkool en een van de oudste koolsoorten. De kool is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellands zeegebied en zit vol met vitamine C. Onze culinair redacteur Dosia Brewer maakte er een heerlijk zalmpakketje met Olde Remeker-kaas mee. Het is haar favoriete recept uit het nieuwe Seasons kookboek Oogstkoken, te bestellen in onze webshop. 

Savooiekool-zalmpakketjes met Olde Remeker-kaas

Hoofdgerecht voor 4-6 personen. Bereidingstijd van ± 35 min. + oventijd van ± 35 min.

Ingrediënten savooiekool

  • 1 grote savooiekool
  • 1 bosje dille
  • 150 gram Olde Remeker-kaas
  • 1 sjalotje
  • 750 g zalmfilet
  • 1 oude witte boterham (zonder korst) in stukken
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • ± 500 ml kippenbouillon
  • 100 g boter, gesmolten

Bereiding

  1. Breng in een grote pan ruim gezouten water aan de kook.
  2. Verwijder de buitenste, lelijke bladen van de kool en kook hem in zijn geheel ± 10 min. in het zoute water.
  3. Neem de kool uit de pan en spoel hem af onder de koude kraan. Laat uitdruipen en dep droog.
  4. Leg de kool op een schone kaasdoek of dunne theedoek. Trek de bladeren voorzichtig naar buiten, maar zorg dat ze blijven vastzitten.
  5. Snijd de middelste dichte bol met blaadjes eruit.
  6. Snijd de dikste nerven uit de koolbladeren.
  7. Hak de dille grof en houd wat apart om te garneren.
  8. Rasp 100 g van de Olde Remeker-kaas.
  9. Snipper het sjalotje en pureer met 375 g zalm, 50 g geraspte kaas en het brood.
  10. Breng op smaak met zout en peper.
  11. Vorm er een bolletje van en leg dit in het midden van de kool.
  12. Bestrooi met wat dille en bedek met een laagje koolblad.
  13. Snijd de rest van de zalm in dunne plakjes en bedek het koollaagje hiermee.
  14. Bestrooi met zout, peper, kaas en dille en klap weer een laagje kool terug eroverheen.
  15. Ga zo door totdat de zalm op is en de koolbladeren allemaal zijn teruggevouwen; de laatste laag moet kool zijn.
  16. Knoop de doek dicht en stoom de kool in een grote pan met een laag kippenbouillon of water in 25 tot 35 min. gaar.
  17. Neem uit de pan, laat even uitlekken en verwijder de doek.
  18. Meng de rest van de dille met de laatste boter en breng op smaak met zout en peper.
  19. Snijd de kool in punten en serveer met de dillesaus.

Receptuur: Dosia Brewer 

Lees ook…

Truffelstamppot met bospaddestoelen en schorseneren. Frisse venkelsalade met bloedsinaasappel en citrusdressing. Zoete aardappel met rode quinoa en gember-sesamdressing.