Groente, fruit, kruiden, eetbare planten, bloemen: kun jij wel wat hulp gebruiken bij oogsten uit eigen tuin? Lees dan onze 5 handige oogst-tips en 5 bewaartips om de oogst langer te bewaren.
Oogst-tip 1
Pluk fruit met de hand en kruiden met een snoeischaar of een kruidenschaartje. Oogst fruit pas wanneer het rijp is, kruiden wanneer je ze nodig hebt en groenten zodra het blad stevig en vers is. Pluk niet wat je (nog) niet nodig hebt. Jong blad is vaak lekkerder dan ouder blad. Ook als je blad droogt voor groene thee en kruidenthee, zijn jong blad en verse bloemblaadjes het lekkerst.
Oogst-tip 2
Gebruik een plukladder of driepootladder voor het plukken van fruit uit een hogere boom. Zorg dat die stevig staat en dat je je aan dikkere takken kunt vasthouden tijdens het plukken.
Oogst-tip 3
Verzamel je oogst in een draadmandje of netje. Kijk alles na op beestjes, spinnenwebben, zand en dergelijke. Gooi aangetaste delen op de composthoop.
Oogst-tip 4
Pluk bloemen als ze nét open zijn. Het liefst bij zonnig en droog weer, want regen spoelt nectar en stuifmeel weg, waardoor ook geur en smaak verdwijnen. Als het niet per se hoeft, spoel bloemen dan niet af voor je ze eet.
Oogst-tip 5
Bij warm en zonnig weer hebben eetbare planten meer smaak. Bladeren pluk je vóór de bloei, omdat bij bloei de smaak afneemt.
Zo bewaar je de oogst langer
Bewaartip 1
Er zijn veel manieren waarop je groente en vruchten kunt verwerken: inmaken in zout, alcohol, olie of azijn of verwerken tot jam, chutney, gelei, siroop of pesto óf wecken. Je kunt fruit in de loop van de maanden ‘sparen’ in een rumtopf. Het Seasons kookboek Oogstkoken helpt je op weg met ver-schillende bewaartechnieken. En ook op de website www.oogstkoken.nl vind je allerlei tips en blogs over oogsten en het bewaren van de oogst. Goed om te weten: eigengemaakte pesto is beperkt houdbaar, ook als het geheel bedekt is met een laagje olijfolie.
Bewaartip 2
Bladgroente en bessen kun je makkelijk een paar dagen bewaren in een vochtige zakdoek in de vriezer. De meeste bladgroente en bessen kun je invriezen in een diepvriesbewaardoos. Dep ze eerst met een theedoek droog. Zet kruiden op azijn voor vinaigrette met een extra lekkere smaak.
Bewaartip 3
Hang kruiden in bundeltjes op. Houd de bundels dun, zodat schimmels en bacteriën geen kans krij-gen. Wil je de oogst drogen, pluk dan in elk geval bij droog weer.
Bewaartip 4
Om appels te drogen snijd je ze in dunne plakken en droog je ze op een bakplaat in de oven op 65 °C (houd de deur op een kier). Abrikozen, pruimen, vijgen en druiven kunnen ongesneden wor-den gedroogd, maar moeten we af en toe wel gedraaid. Rijp fruit krijgt bij drogen een intensere smaak en is lang houdbaar.
Bewaartip 5
Kijk voor een eenvoudig zelf te maken houten droogrekje elders op www.seasons.nl. Blaadjes zijn droog wanneer ze knisperen als je erover wrijft. Bewaar ze in een glazen pot met goed afsluitbare deksel. Ontstaat er condens in de pot, droog je oogst dan nog iets beter. Tekst en illustraties Madelon Oostwoud
Lees ook:
Geduldig wachten tot ze vallen Moestuinrecept: stamppot wortel met bosui en hazelnoten Oogappeltjes bij elkaar