Het is de Dag van de Vlaai. Een mooi moment om het recept van ‘Appeltsouwsjlaag’, een heerlijke Limburgse dichte appelvlaai, te delen! Gemaakt door Hoeve Scholtissenhof. Ben je in de buurt van Limburg vandaag? Daar word je getrakteerd op een nieuwe Limburgse fruitvlaai: de kiwi-bes vlaai.
Ingrediënten vlaaibodem en -deksel
- 2 dl melk
- 400 g bloem
- 20 g verse gist
- 50 g boter
- 1 ei
- 30 g suiker
- snufje zout
Ingrediënten vulling
- 2 potjes appelschijfjes op sap
- evt. rozijnen naar smaak
- maïzena
Nodig voor de afwerking: 1 potje abrikozenjam
Bereiding:
- Doe de bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
- Los de gist en de suiker op in lauwe melk.
- Giet dit mengsel samen met de boter en het ei in het kuiltje.
- Kneed een soepel gistdeeg.
- Dek het deeg af en laat het circa 1 uur rijzen.
- Neem twee derde van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap, die de ingevette vlaaivorm bedekt.
- Prik de bodem een paar keer in en laat een tweede keer rijzen.
- Verwarm de oven op 220 graden.
- Doe de appelschijfjes in een vergiet en vang het sap op.
- Verwarm het sap en bind het licht met de maïzena.
- Laat even afkoelen en verdeel de appel en het sap dan over de vlaaibodem.
- Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap.
- Leg deze op de appels en snij het overhangende deeg af.
- Knip met een schaar gaatjes in het deksel en laat alles nogmaals rijzen.
- Bak de vlaai gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven. Hij moet mooi bruin zijn en stevig aanvoelen.
- Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en verdeel over het deksel van de vlaai. Het geheel krijgt een prachtige glans en een zoetere smaak.
- Laat alles op een rooster afkoelen.
Lees hier meer over de Limburgse vlaai en de activiteiten in Limburg vandaag.
Lees ook:
Kastanjeblad van peer en bladerdeeg Perentaart met zoute karamel en walnoten Verwarmende wintertaart Pie met banaan en gezouten karamel