Heerlijke sesambroodjes, als bijgerecht voor het kerstdiner, of lekker als hapje bij de borrel. En ze zien er nog knap uit ook. Hier vind je het recept!
Sesambroodjes
Bijgerecht voor 12 broodjes ± 30 min. + rijzen ± 70 min. + oven ± 10 min.
Ingrediënten
- 25 g verse gist (bij de natuurwinkel of ambachtelijke bakker) of 1 zakje gedroogde gist
- 300 ml lauwwarm water (37 °C)
- 1 el honing
- 4 el olijfolie
- 2 tl zeezoutvlokken
- ± 310 g volkorenmeel + extra om te bestrooien
- 2 sinaasappels
- 150 g zachte geitenkaas (van een rol)
- 2 rode uien
- 125 g zwarte olijven
- Een paar takjes dragon of tijm 2 el sesamzaadjes
Bereiding
- Los de gist op in 1/3 van het water. Voeg de helft van de honing, de helft van de olijfolie, zout en de rest van het water toe. Voeg het meel beetje bij beetje toe. Kneed tot een glad mengsel en laat 40 min. rusten onder een keukenhanddoek.
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Strooi wat meel op het werkvlak en verdeel het deeg in 12 stukken. Maak ronde platte vormen en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- Laat 30 min. rijzen onder een handdoek. Steek met bloem op je vingers kleine gaat- jes in het deeg.
- Schil en snijd de sinaasappels en de rode ui in dunne plakjes. Snijd de kaas ook in plak- jes en beleg de ronde broden in laagjes met kaas, ui, sinaasappels en de kruiden. Besprenkel met de rest van de olijfolie en honing en strooi het zout en sesamzaad erover.
- Bak de broodjes in het midden van de oven in ± 10 min. gaar of tot ze goudbruin zijn en de kaas gesmolten is.
Lekker voor erbij: Saffraanpolenta met mascarpone en Parmezaanse kaas
RECEPTUUR: SUSANNA FYRING LIEDGREN | BEWERKING: DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE SUSANNA BLÅVARG.