Vraag aan de boomspecialist: is mijn boom nog veilig? Die vraag dringt zich deze maand op, nu de een na de andere storm ons land aandoet… Kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes in februari. Fijn, een grote boom in de tuin, maar met de stormen van deze maand, waarbij bomen omvallen of grote takken afbreken, rijst de vraag misschien: hoe is mijn boom er eigenlijk aan toe? Is hij nog wel veilig? Iemand die het antwoord weet is boomspecialist Simen Brunia.
De boomspecialist doet de 10-puntencheck
Op afspraak controleert boomspecialist Simen Brunia de boom aan de hand van een 10-puntencheck op veiligheid en onderhoud. Simen: “De meest voorkomende vraag, die over veiligheid, krijg ik vooral bij echt grote bomen, bomen met zwammen, holtes of vreemde plekken op de stam. Verder onderzoek ik veel bomen met beestjes, schimmels of dode takken. Dat kan natuurlijk een zieke boom zijn.”
Handig voor de verzekering
Met de adviezen uit de bomencheck geeft Simen een alternatief voor de kap van de boom. Hierdoor weet een hovenier of boomverzorger precies hoe hij de boom moet behandelen. Het rapport is ook handig om te bewijzen aan de verzekering dat een de zorgplicht is voldaan, in geval van schade of letsel. “Snoeien of de standplaats aanpassen is vaak genoeg om de boom een lang leven te geven.”
Tip van de boomspecialist
Tip van Simen Brunia: “Kies de juiste boomsoort voor jouw tuin en zorg voor voldoende ruimte rondom de boom. Zowel in de grond als in de lucht.” Kijk voor meer informatie op www.bomencheck.nl. FOTOGRAFIE ISTOCK | TEKST MARIE TROMP