Kerstbomencake – bíjna te mooi om op te eten

Marloes Blom

18 december 2019

Dennenbomencake

Niets zo lekker als van het beslag snoepen terwijl je een cake bakt. Maar houd je in, want het gaat hier wel om een kerstbomencake. Heb je niet zo’n kerstbomenvorm? De cake smaakt heus hetzelfde in een andere vorm. Let er alleen op dat je er eentje gebruikt met ongeveer dezelfde inhoud.

Kerstbomencake

Zoet | Voor circa 8 personen

Ingrediënten

  • 200 gram boter + extra om in te vetten
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 gram suiker
  • 150 gram bruine suiker
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder
  • 50 gram cacao
  • ½ theelepel zout
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml olie
  • 275 ml koud water
  • poedersuiker om mee te bestrooien
  • (dennenbomen)bakvorm met een inhoud van 2,4 liter (een diameter van zo’n 24 cm). Wij gebruikten deze van Nordic Ware.

Dennenbomencake

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Smelt de boter en laat iets afkoelen.
  3. Meng in een grote kom zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, beide suikers, kaneel, cacao, kruidnagel en zout.
  4. Klop in een andere kom met de elektrische mixer de slagroom met de olie, het water en de gesmolten boter tot een egaal geheel.
  5. Klop er ook de eieren door.
  6. Vet de vorm heel goed in.
  7. Klop het eimengsel door de rest van de ingrediënten en vul de vorm met het beslag.
  8. Bak in het midden van de oven in 50-60 minuten gaar.
  9. Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm.
  10. Stort op een rekje en laat helemaal koud worden.
  11. Bestrooi met poedersuiker.

Bakvormen van Nordic Ware zijn niet de goedkoopste – mooi zijn ze wel. Ook bij bijvoorbeeld Xenos en Blokker vind je allerlei cakeblikken. Of, in het kader van hergebruik: check de plaatselijke kringloopwinkel! CREDITS: FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET | STYLING JET KRINGS | RECEPTUUR DOSIA BREWER

Gek op cakes? Wij ook. Kies maar!