Je weet het natuurlijk wel: katoen komt van de katoenplant. Maar hoe zit dat precies, en heb je wel eens zo’n katoentak in huis gehad?
Katoen – dat zit zo
Katoen is feitelijk een (eencellige) vezel, die groeit uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant (Gossypium). Die planten worden vooral geteeld in de Verenigde Staten, Oezbekistan, China en India. Ze bloeien jaarlijks, en na de bloei verschijnen er vruchten. Zodra die rijp zijn springen ze open: dat zijn de witte bollen die je ziet, waarvan katoen wordt gemaakt. De officiële naam van die ‘wattenbollen’: zaadpluis.
Katoen en het milieu
Katoen is de meest gebruikte stof ter wereld. Zo tussen de 2 en 3% van alle landbouw in de wereld betreft katoen – er gaan miljarden om in deze industrie. De plant is vatbaar voor plagen en ziektes. Daarom worden er veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt, meer dan bij ieder ander landbouwgewas. Je leest er meer over op Ecogoodies.nl. Milieuvriendelijke katoenteelt is er gelukkig ook – daarbij worden natuurlijke bestrijdingsmiddelen ingezet.
Als wolkjes aan een tak
Mooi en uniek is ie, de katoentak. Met al die witte wolkjes, of wattenbollen, of sneeuwballen – hoe je ze ook ziet. En ook wel zo fijn: eentje staat al mooi als statement, in een vaas. Of je verwerkt ze in een krans, bijzonder! Gedroogde katoentakken zijn bij veel tuincentra en bloemenwinkels te koop. Online bestel je ze bijvoorbeeld bij Bloomgift.nl en Bol.com
Meer droogbloemen
BEELDEN: PIXABAY | PEXELS | INSTAGRAM | ISTOCK