Heerlijke klassieker: Shepherd’s pie

Marloes Blom

5 januari 2020

Shepherd's pie

Gehakt verandert in een traktatie als het is klaargemaakt met rode wijn, en verstopt onder een laag crèmige aardappelpuree.

Shepherd’s pie

Hoofdgerecht voor 4 personen | ± 40 min. + oventijd ± 25 min.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1 el olie
  • 500 g rundergehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 el tomatenpuree
  • een paar druppels worcestersaus
  • 1 dl rode wijn
  • 4 dl vleesbouillon
  • zout, versgemalen peper
  • 1 kg aardappelen
  • 85 g boter, in blokjes, op kamertemperatuur
  • 3 el melk
  • 50 g geraspte oude kaas
  • 25 g boter

Shepherd's pie

Bereiding

  1. Pel en snipper de ui.
  2. Snijd de wortel fijn.
  3. Verhit de olie in een koekenpan en bak alles ± 5 min. op halfhoog vuur.
  4. Zet het vuur hoog en voeg het gehakt en de knoflook toe.
  5. Bak al omscheppend rul en bruin.
  6. Voeg de tomatenpuree, worcestersaus en wijn toe en stoof dit op half hoog vuur ± 4 min. mee.
  7. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
  8. Laat op halfhoog vuur ± 15 minuten zachtjes koken, dek af en kook nog 20 min.
  9. Breng op smaak met zout en peper.
  10. Verwarm de oven voor op 175°C.
  11. Schil intussen de aardappelen en kook ze in weinig water met zout in ± 20 min. gaar.
  12. Giet ze af en stamp ze fijn.
  13. Voeg de boter, melk en geraspte kaas toe en meng tot een gladde puree.
  14. Breng op smaak met zout en peper.
  15. Vet vier kleine of één grote ovenschotel in.
  16. Verdeel het gehakt over de bodem van de schaal.
  17. Verdeel de puree over het vlees, garneer met klontjes boter en bak de shepherd’s pie 15-25 min. in het midden van de oven, of tot de aardappelpuree goudbruin is en het vleesmengsel goed warm.

CREDITS: TEKST DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE REETTA PASANEN | STYLING EN RECEPTUUR SANNA KEKÄLÄINEN

Meer lekkers met aardappelen