Wil je een terrarium maken? In acht simpele stappen vertelt Judith Baehner hoe je dit kunt doen in de Local Habitat, een mooie glazen kom die uitermate geschikt is als terrarium.
Veelzijdig
Oorspronkelijk ontwierp Floris Schoonderbeek van Weltevree de glazen kom, genaamd Local Habitat, als ‘research dome’. Ideaal voor kleine en grote mensen om insecten en andere beestjes uit de tuin te observeren. Judith Baehner, plantlover en schrijver van het boek ‘Groen in glas – alles over het terrarium en meer’, achtte de Local Habitat uitermate geschikt voor een open terrarium. Want wat bijzonder is: de drie bollen aan de zijkant van deze mondgeblazen kom hebben het effect van een vergrootglas.
Een terrarium maken? Zo doet Judith Baehner dat:
- Zorg dat de local Habitat goed schoon is
- Begin met het maken van een drainagelaag. Dit doe je door een 2 centimeter hoog laagje van steentjes of kiezels op de bodem te leggen. In de laagste bolling van de Local Habitat leg je ook een laagje. De bovenste bolling laat je nog leeg tot er een laagje potgrond in het glas zit.
- Op de kiezelsteentjes gaat een laag wortelvilt waar je wat actieve koolstof op aanbrengt. Dit helpt de plant en grond gezond te houden. Als je een open terrarium hebt hoef je dit niet te doen.
- De volgende laag mag 5-7 centimeter hoog zijn, zodat je er plantjes in kunt zetten. Vul ook de lagere bolling met potgrond.
- Nu mag je in de hogere bolling ook een laagje steentjes aanbrengen. Doordat er nu een laagpotgrond in de Local Habitat zit kunnen deze niet meer uit het bolletje wegschuiven.
- Bekijk waar je de planten wilt planten en maak gaten in de aarde op die plekken. Plant ook een plantje naast de eerste bolling, zodat daar zijtakjes naar toe kunnen groeien. Plant in de hogere bolling een Fittonia en een kleine sierasperge. Verder kun je de local habitat naar eigen inzicht invullen met Fittonia, varentjes en kleine sierasperge.
- Als je het leuk vind kun je wat mos toevoegen. Het bedenkt de potgrond en is vrolijk groen van kleur.
- Zorg dat je de plantjes zo water geeft totdat de aarde overal vochtig is. Blijf regelmatig checken of de plantjes water nodig hebben. Een douche met de plantenspuit is ook goed om regelmatig te doen. Zet de Local Habitat op een lichte plek, maar niet in de zon.
Ook leuk: Zelf een kokedama maken BRON: JUDITH BAEHNER, WELTEVREE