Dit recept voor marmelade-berlinerbollen is van de hand van onze culinair redacteur Dosia Brewer. Heerlijk, en nog vegan ook. Laat dat maar over aan Dosia.
Marmelade-berlinerbollen
Voor ± 16 stuks | ± 40 min. + rijzen ± 2 uur
Ingrediënten
- 400 g marmelade of jam
- 150 ml plantaardige melk, lauwwarm
- 80 ml aquafaba
- 7 g gedroogde gist
- 500 g bloem + extra om te bestrooien
- 60 g fijne kristalsuiker + ± 65 g extra om te bestrooien
- 60 g zachte vegan boter + een paar druppels sesamolie toe of kokosolie met wat sesamolie rasp van 1⁄2 biologische citroen
- zaadjes van 1 vanillestokje (of 1 tl vanillepoeder)
- 1⁄2 tl zout
- olie om te frituren
- ook nodig: spuitzak met een spuitmond van 1⁄2 cm ø
Bereiding
-
- Doe de plantaardige melk en de aquafaba in een kom en roer er de gist en 200 g bloem door. Laat afgedekt op een warme plek 30 min. rijzen.
- Doe de suiker, boter, citroenrasp, vanille, 1⁄2 tl zout en de rest van de bloem bij het melk- gistmengsel.
- Kneed er met de hand of met een mixer met deeghaken een zacht maar niet plakkerig deeg van.
- Voeg eventueel wat melk toe als het deeg te droog is of doe er wat bloem bij als het deeg te plakkerig is. Voeg niet te veel bloem toe, want de bloem neemt nog vocht op tijdens het kneden.
- Laat het deeg afgedekt op een warme plek nog ± 30 min. rijzen.
- Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een lap van ± 2 cm dik. Steek er met een steker of een glas rondjes van ± 7 cm doorsnede uit. Rol de rest van het deeg weer uit en ga zo door tot het deeg op is. Laat de rondjes op een warme plek afgedekt met een theedoek ± 1 uur rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
- Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. Frituur de berliners in porties van 3 of 4 aan beide kanten in 2-21⁄2 min. gaar en licht- bruin. Draai ze halverwege om.
- Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi aan alle kanten met suiker.
- Wrijf de jam of marmelade door een zeef en doe in de spuitzak. Spuit een beetje vulling in het midden van elke berliner.
CREDITS: RECEPTUUR DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN | BEREIDING VICTOR DE LAUNAY EN JACQUELINE PIETROWSKI | STYLING CYN FERDINANDUS
Meer Dosia
Op Dosia’s site staan ook video’s voor de wat lastigere technieken en aanvullingen op de bakrecepten. Op haar bakblog speurt ze de wereld af naar traditionele koekjes uit alle landen. Dosia bakt vegan | Dosia Brewer | € 29,99 | Fontaine Uitgevers | ISBN 9789059569195.