Als je snel van het voorjaar wilt genieten doe je er goed aan een toverhazelaar, ofwel een Hamamelis in je tuin te planten. Knip een tak af en zet ‘m in een vaas om het voorjaar al een beetje in huis te halen. Lees hier alles over de struik.
Kwekerij Abrobealis
Wie een Hamamelis (ook wel toverhazelaar genoemd) in de tuin wil, is bij kwekerij Arborealis aan het juiste adres. Hier vind je minstens vijftig verschillende soorten, van heldergeel tot vurig rood. Met daarbinnen alle varianten die je maar kunt bedenken. Neem geel: “De ene gele toverhazelaar is de andere niet”, vertelt kweker Micha Wieland. “Er zijn zwavelgele, citroengele, goudgele en heel lichtgele soorten. Als je ze allemaal naast elkaar ziet, zie je goed dat ze onderling verschillen. Toch telen we hier niet alle soorten. We pikken de beste eruit.”
Kleur en geur
De toverhazelaar laat in januari al zijn bloemen zien, sommige zelfs al in december. Er zijn ook soorten die iets later beginnen met bloeien, in februari of maart. Gele bloemen komen het meeste voor, maar er zij ook rozig/rode en oranje varianten, zoals hieronder te zien is. In het najaar heb je ook plezier van de toverhazelaar, dan kleur het blad prachtig goudgeel. Nog een bonuspunt: de Hamamelis geurt heerlijk. Snoei een toverhazelaar niet als dat niet nodig is. Hij moet de ruimte krijgen om uit te kunnen groeien tot een boom.
Winterbloeier
De groep Hamameliskwekers in Nederland is klein. En dat komt volgens Sietske omdat het een lastig product is. “Een toverhazelaar bloeit in de periode dat veel kwekerijen gesloten zijn of de grond bevroren is. De loop naar de kweker is er dus niet spontaan. Maar dat maakt hem voor ons dus juist zo mooi. Naast zijn winterbloeiende eigenschap natuurlijk. En wat veel mensen niet weten is dat toverhazelaars een prachtige herfstkleur hebben. Zodra het blad valt, zie je de beloftes dan al zitten; de hele winter kun je dan uitkijken naar het zwellen van die bloemknoppen.” Ook het onvoorspelbare karakter van Hamamelis maakt de soort voor de kwekers aantrekkelijk. “De bloei is altijd onder voorbehoud van”, legt Micha uit. “Gaat het vriezen, dan krullen de bloemen zich op. ‘Nu wordt helemaal niks meer’, denk je dan. Tot de vorst voorbij is; dan barst het weer los. Zo hebben we eens gehad dat na een periode van kou half maart alle soorten tegelijkertijd in bloei stonden.”
Verschillende soorten van de toverhazelaar
Rood hart, oranje blaadjes: ‘Spanish Spider’: De bloemen van ‘Arnolds Promise’ geuren heerlijk: Zalmroze en geurend: de ‘Aurora’: Meer informatie over het assortiment toverhazelaars van de kwekerij: www.arborealis.nl. Lees ook: Winterbloeiers: 5x de beste voor in je tuin TEKST MIRJAM ENZERINK FOTOGRAFIE MAAYKE DE RIDDER