Hartig, vullend en simpel: deze vegetarische taart zonder deeg is verwarmend comfortfood.
Aardappel-, dragon- en kooltaart
Hoofdgerecht voor 6 personen | ± 30 min. | oven ± 1½ uur
Ingrediënten
- 5 grote wittekoolbladeren, harde nerven verwijderd en bladeren gehalveerd
- 450 g grote bloemige aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
- 1 witte ui, dungesneden
- 5 g dragonblaadjes
- 300 gr stracchino-kaas* dun gesneden
- 1 el extra vergine olijfolie
- Ook nodig: licht ingevette ronde springvorm van 22 cm Ø
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Blancheer de koolbladeren, in 4 delen, 2 min. in een grote pan met ruim kokend gezouten water. Neem ze uit het water, spoel af onder de kraan en laat goed uitlekken op keukenpapier.
- Blancheer de aardappelplakjes 2 min. in hetzelfde water. Giet af, spoel koud af en laat goed uitlekken op keukenpapier.
- Gebruik 6 van de grootste helften koolbladeren om de bodem en zijkanten van de springvorm te bekleden, zodat ongeveer 8 cm over de zijkant van de vorm blijft hangen.
- Leg er een laagje aardappel op, waarbij de plakjes elkaar iets overlappen. Leg daarop een laag uien, dragon en stracchino. Herhaal dit nog 2 keer om 3 lagen te maken. Vouw de overhangende koolbladeren naar binnen en druk goed aan.
- Zet de vorm in een grote, diepe braadslee en giet er zoveel kokend water omheen dat het tot halverwege de vorm komt. Dek af met aluminiumfolie en bak ± 1 uur, of tot de aardappels en kool zacht zijn wanneer je er met een satéprikker in prikt.
- Verwijder het aluminiumfolie, bestrijk de taart met olie en bak nog 15-20 min. of tot de taart goudbruin en knapperig is. Haal uit het waterbad en snijd in parten om te serveren.
*Stracchino is een zachte, romige Italiaanse kaas, verkrijgbaar bij ruim gesorteerde kaaswinkels. Vervang eventueel door mozzarella. CREDITS: VERTALING EN BEWERKING DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE CHRIS COURT/TAVERNE AGENCY | STYLING STEVE PEARCE