Varens, de paradijsvogelbloem en de gatenplant: bloemen en bladeren met prachtige grafische vormen verdienen hun eigen eregalerij. Dus droog ze, en lijst ze in! Ingelijste bladeren en bloemen verwelken niet…
Bladwijzer
Welke bladeren zijn geschikt om in te lijsten? De beste zijn diegene met een uitgesproken grafische vorm. Denk aan Oost-Indische kers, varens en de gatenplant (Monstera). Er zijn geen harde regels bij het decoreren. In een compositie kun je spelen met diverse vormen, maar ook in zijn eentje steelt een blad de show. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk en laat je leiden door de beauty’s in je buurt. Een kamerplant als Philodendron doet het bijvoorbeeld ook perfect achter glas.
Plukken en drogen in 5 stappen
- Pluk bloemen in de ochtend, wanneer ze net open zijn.
- Zet de stelen na het snijden in koud water en laat ze zo veel mogelijk vocht opnemen.
- Verwijder meeldraden, veeg bladeren schoon en maak ze dan voorzichtig plat met een deegroller.
- Dan mogen ze in de plantenpers of in dikke boeken die je eventueel verzwaart met een steen. Gebruik goed absorberend papier (bijvoorbeeld vloeipapier) waartussen je de bloem of het blad legt.
- En daarna is geduld een schone zaak. Grote bladeren en bloemen hebben tot drie weken nodig om te drogen.
Speel met de compositie
Ikebana is de Japanse kunst van het bloemschikken waarbij vooral een fraaie compositie centraal staat. Er wordt gekeken naar lijnenspel, ritme en kleur. Alles doet daarin mee, van bloemsteel tot vrucht. De vertaalslag naar groen achter glas: doorbreek de bladerenverzameling door er narcissen, irissen, fresia’s of de paradijsvogelplant aan toe te voegen. Bloemen met platte blaadjes zijn het makkelijkst te drogen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld rozen.
Maak je eigen lijst
Je hebt blad, kruiden of grassen verzameld en gedroogd. Dan is daar het moment suprême: ze mogen ingelijst. Je kunt natuurlijk kant-en-klare lijsten kopen, maar je kunt ook zelf aan de slag.
- Shop twee eenvoudige houten fotolijstjes.
- Verwijder het karton en leg je compositie. Gebruik eventueel een pincet om vingerafdrukken te voorkomen.
- Hier bovenop komt het glas uit de tweede lijst.
- Aan de achterkant buig je de ‘haakjes’ om et voilà: klaar is je levende kunstwerk.
Creëer een groen hoekje – met ook je ingelijste bladeren en bloemen
Altijd mooi: een hoekje waar je uiteenlopende natuurvondsten verzamelt. Mix kamerplanten met je zelfgemaakte creaties achter glas. Het nog persoonlijker maken? Speur op antiekmarkten of websites naar oude medaillons met gedroogde bloemen. In het victoriaanse tijdperk was het drogen van bloemen b(l)ooming business, de sieraden waren bedoeld voor het nageslacht. De gelukkige vinder van zo’n prachtstuk? Geef hem een eervol tweede leven, bijvoorbeeld onder een glazen stolp in je groen gestylede hoekje.
Tips
- Met de tijd zullen geperste bloemen en bladeren steeds meer vervagen, wat ook z’n charme heeft. Door ze niet in direct zonlicht te hangen, gaan ze langer mee.
- Verzamel de zakjes silicagel die bij nieuw gekochte kleding zitten en leg ze in de buurt van je plantenpers; ze trekken vocht aan.
- Is dat (monstera)blad net iets te dik voor de lijst? Snijd dan met een scherp mesje een klein randje van de nerf aan de achterkant.
CREDITS: PRODUCTIE JANINE VERMEULEN, FORAGED.CO.ZA | TEKST, FOTOGRAFIE, STYLING BUREAUX.CO.ZA VICKI SLEET, WARREN HEATH, SVEN ALBERDING | TEKSTBEWERKING EVELYN VAN DRIEL
Meer ‘droogbloemeninspiratie’
Uitgebloeide bloemen: prachtige silhouetten Droogbloemen: 4 x inspiratie om ze te stylen