Zutphen is één van de Hanzesteden, het ligt prachtig aan de IJssel met haar grillige uiterwaarden. Je kan een bezoek nu combineren met de toepasselijke tentoonstelling ‘Koele wateren, Schatten uit het Rijks’.
Tentoonstellingenreeks in samenwerking met het Rijksmuseum
In 2017 startten het Rijksmuseum en vijf stadsmusea een samenwerking voor liefst acht jaar, voor een serie reizende tentoonstellingen. De thema’s zijn de vier elementen aarde, water, lucht en vuur – die zijn vertaald naar de tentoonstellingsreeks Lage Landen (geweest), Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren.
Het water als vriend én vijand
Van de vier elementen – aarde, water, lucht, en vuur – kenmerkt water Nederland het meest. Nederland ligt in de laagste delta ter wereld, en het Nederlandse landschap wordt bepaald door de grote rivieren, de ligging aan zee en 18.000 km dijken. Water is vriend én vijand. De Nederlanders verdienen er hun brood mee, hebben er oorlogen op uitgevochten, maar moeten zich er ook tegen beschermen. Door de eeuwen heen hebben schilders het water op allerlei manieren vastgelegd.
De tentoonstelling: ‘Koele Wateren, Schatten uit het Rijks’
Met de tentoonstelling ‘Koele Wateren, Schatten uit het Rijks’ wordt het water geëerd. Het bestaat uit een selectie van veertig schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met stukken van het Stedelijk Museum Zutphen. Vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol. De tentoonstelling is opgedeeld in de onderdelen ‘Rivieren en dijken’, ‘Plassen en vaarten’, ‘Zee en zeevaart’ en ‘Vissers en strand’. Je ziet relatief onbekende werken van bekende schilders als Jan van Goyen, Salomon van Ruysdael, Hendrik Willem Mesdag, Jacob Maris en Isaac Israëls – uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Het oudste werk in de expositie stamt uit 1630. Enkele van de meesterwerken die je in het echt kan bewonderen: ‘De Rede van Enkhuizen’ (1654-1708) van Abraham Storck ‘Riviergezicht bij Deventer’ (1654) van Salomon van Ruysdael ‘Riviergezicht bij winter’ (1655-1660) van Aert van der Neer ‘Nederlandse schepen op de rede van Texel’ (1671) van Ludolf Bakhuysen ‘Vissersschepen op het strand’ (1835) van Wijnand Nuijen ‘Trekvaart’ (1860-1888) van Anton Mauve ‘Schelpenvissen’ (1885) van Jacob Maris.
Meer dan alleen schilderijen
Speciaal voor deze tentoonstelling schreef professor dr. James Kennedy (hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht) een essay over water en de Nederlandse identiteit. Ook zie je een heel nieuwe kaart van Nederland, waarbij West-Nederland grotendeels onder water staat – als de zeespiegel zes meter zou stijgen. In animatiefilms kun je de kansen en bedreigingen zien van zo’n stijging, voor de 5 steden die meewerken aan de tentoonstellingen-reeks.
De waterwandeling met stadsgidsen door Zutphen
Wil je na het zien van de schilderijen van de meesters zelf meer zien en horen? Loop dan een unieke waterwandeling met stadsgidsen door het mooie Zutphen – hieronder zie je de data. Je wordt dan om 14.00 uur opgehaald door de stadsgidsen, in de museumtuin. Je hoort meer over de rol van water voor de stad Zutphen, luistert naar de bijzondere verhalen en ontdekt unieke plekken.
Meer informatie
De tentoonstelling: 29 februari tot en met 21 juni. De waterwandelingen: 8 maart, 5 april en 14 juni (start 14.00 in de museumtuin) – de tentoonstelling bezoek je zelf vooraf. Prijs: €5 (exclusief entree museum). Adres: Stedelijk Museum Zutphen, ’s Gravenhof 4, Zutphen. Meer info: 0575 516 878 en via de site: meer over de tentoonstelling, de waterwandeling, en de tentoonstellingen-reeks. Aanmelden voor de wandeling kan via info@museazutphen.nl. BEELDEN: MARLOES BLOM