Niet iedereen heeft nou eenmaal een (riante) tuin. Of een bos of park binnen handbereik. Gelukkig bedacht De Vogelbescherming ‘Beleef de lente’, zodat we via webcams live kunnen meekijken met broedende vogelstelletjes. Nu maar hopen dat al die inspanningen óók worden beloond met jong vogelgrut…
De lepelaars
In de jaren 70 ging het bar slecht met de lepelaars in Nederland. Gelukkig broeden ze hier nu weer in grote getale: ruim 2.500 broedparen zijn er wel – uniek voor Noord-West-Europa. Bekijk hier het wel en wee van het lepelaarstel.
De machtig mooie zeearenden
‘Vliegende deur’ wordt hij ook wel genoemd. Zijn vleugels hebben dan ook een spanwijdte van ruim twee meter! Gelukkig heeft het nest van de zeearenden de stormen heelhuids doorstaan. Hier kun je de belevenissen van deze imposante vogels live volgen.
De slechtvalken
Zo’n 150 kilometer per uur haalt hij wel als hij z’n best doet – in een duikvlucht zelfs wel 350 kilometer per uur! Met de slechtvalken meekijken is ook genieten van de Hollandsche wolkenluchten. Want hoog zitten ze zeker…. Kijk hier live mee met het stel.
Pa en ma ooievaar
Ooievaars blijven altijd prachtig om te zien, met die witte verenpracht en oranje snavel en poten. Live zien hoe ze zich staande houden op hun hoge nest doe je hier.
De familie uil
Maar liefst 3 uilenpaartjes worden er deze lente gevolgd: de steenuil, de bosuil en de kerkuil. Even in een notendop wat kenmerken:
-
-
De steenuil
-
De steenuil is de kleinste uil in de Benelux – zijn Engelse naam luidt dan ook ‘little owl’. Zo’n 21 tot 27 cm meet hij, hij weegt rond de 200 gram. Opvallend is zijn afgeplatte kop met grote gele kijkers. De steenuil is een holenbroeder en broedt zelfs in konijnengangen. Hij eet muizen, maar ook regenwormen en kevers. Hier kun je de steenuilen live zien.
-
-
De bosuil
-
De bosuil heeft maatje medium – zo’n 40 cm. Hij weegt rond de 500 gram en heeft een opvallende grote ronde kop met ‘wenkbrauwen’. Een bosuilen-stel blijft elkaar een leven lang trouw. Overdag rust deze uil dichtgedrukt tegen een boomstam aan. Hier kun je de bosuilen live zien.
-
-
De kerkuil
-
De kerkuil heeft ook maatje medium, zo’n 33 tot 39 cm. Hij weegt rond de 500 gram, is prachtig créme-wit en staat hoog op zijn poten. Ook kerkuilen blijven elkaar trouw. Hebben ze jongen, dan blijft het vrouwtje op het nest, het mannetje vliegt af en een met voedsel. Hier kun je de kerkuilen live zien.
Last but not least: pa en ma koolmees
De belevenissen van het koolmezenkoppel volg je hier.
Meer lezen
Alles over Beleef de lente lees je op Vogelbescherming.nl BEELDEN: PIXABAY