Drie ingrediënten heb je maar nodig voor deze heerlijke toffee-custardpotjes: eieren, suiker en room. Wanneer maak jij dit heerlijke smulrecept?
Toffee-custardpotjes
Ontbijt-, lunch of nagerecht voor 6-8 personen | ± 40 min. + oventijd ± 45 min. + afkoelen 60-90 min.
Ingrediënten
- 2 biologische eitjes (eicode 0)
- 4 eierdooiers
- 250 ml water
- 220 g fijne kristalsuiker
- 600 ml room op kamertemperatuur
- ook nodig: 2 aardewerken kommen (elk 580 ml)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng het water en de suiker in een middelgrote steelpan.
- Plaats op laag vuur en laat de suiker al roerend oplossen. Zet het vuur hoog en breng aan de kook.
- Kook 16-18 min. zonder te roeren tot het mengsel een diepe theekleur krijgt.
- Voeg de room toe en roer goed. Pas op, het kan spetteren. Roer door tot alle karamel is opgelost.
- Klop in een grote kom de eieren met de eierdooiers goed samen. Voeg al kloppend in een dunne straal het karamelmengsel langzaam toe.
- Vul elke kom met de helft van het mengsel. Plaats de kommen in een diepe ovenschaal. Vul de ovenschaal met kokend water tot twee derde van de kommen.
- Bak 45 min.in de oven of tot de vla net gestold is en van boven mooi bruin is. Dek de kommen met aluminiumfolie af als de bovenkant te donker wordt.
- Haal de kommen uit de ovenschaal en laat ze helemaal afkoelen. Plaats in de koelkast om nog verder te koelen of serveer op kamertemperatuur.
CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE CHRIS COURT /TAVERNE AGENCY | RECEPTUURBEWERKING DOSIA BREWER