Wie eenmaal een (goed gelukte) soufflé heeft gemaakt is verslaafd. Zo’n warm luchtig hapje uit de oven smaakt heerlijk. Deze soufflé maak je met gorgonzola, je serveert ‘m met frisse kweepeergelei.
Soufflé met gorgonzola
Ontbijt- of lunchgerecht voor 4 personen | 35 min. + oventijd ± 28 min.
Ingrediënten
- 4 biologische eitjes (eicode 0), dooiers en wit gescheiden + 1 eiwit
- gesmolten boter om in te vetten
- 2 el fijn geraspte Parmezaanse kaas + 40 g extra
- 30 g boter
- 35 g bloem
- 160 ml melk
- 150 g gorgonzola, verkruimeld
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
- kweepeergelei (membrillo)
- geroosterd zuurdesembrood
- ook nodig: ovenbestendige steelpan (18 x 6 cm of 1,75 l)
Bereiding
-
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Vet de steelpan dik in met de gesmolten boter en bestrooi met de 2 eetlepels Parmezaanse kaas. Zet de pan in de koelkast.
- Zet een andere pan op laag vuur en smelt er de boter in. Voeg de bloem toe en bak al roerend 1 min. Giet al kloppend de melk beetje bij beetje in de pan tot het mengsel glad en dik is. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Klop er de eidooiers, gorgonzola, de extra Parmezaanse kaas, zout en peper door en meng goed.
- Klop alle eiwitten in een vetvrije kom tot stijve pieken. Vouw met een metalen lepel een derde deel van de eiwitten door het kaasmengsel. Schep vervolgens ook de rest van het eiwit erdoor.
- Neem de pan uit de koelkast en giet het kaasmengsel in de pan. Plaats de pan op een bakplaat in de oven en bak 25-28 min. of tot de soufflé goudbruin en gerezen is, maar nog steeds een beetje wiebelig aanvoelt in het midden.
- Serveer de soufflé met de kweepeer en het geroosterde zuurdesembrood.
CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE CHRIS COURT /TAVERNE AGENCY RECEPTUURBEWERKING DOSIA BREWER