Je kunt artisjok gerust veelzijdig noemen. Hij is lekker maar staat ook prachtig in je tuin én op de vaas. Niet voor niets is hij een inspiratiebron voor kunstenaars. Ook niet onbelangrijk: vlinders en hommels zijn dol op de gigantische bloemen.
Niet meer alleen in de Méditerranée
Artisjok (Cynara scolymus) is een distelachtige plant en valt onder de composietenfamilie. Hij groeit van oorsprong in gebieden rond de Middellandse Zee, maar gezien de klimaatverandering doet hij het, met een beetje extra zorg, ook hier prima. De plant vormt imposante bloemen van vele centimeters en komt in verschillende soorten. Zoals Tavor, Violet de Provence (een wat kleinere soort), Omaha, Perennial star, en Green globe.
Op de vaas
Artisjok is een geliefde snijbloem, in z’n uppie of temidden van andere bloemen. En of hij nu al zijn paarse bloempracht toont of nog (half) gesloten is met zijn dikke, vlezige grijsgroene schutbladeren.
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Als kunst
Hij doet het ook goed als kunstobject, artisjok…
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Op je bord als gesloten bloem
De bloemenpracht mis je, als je artisjok alleen teelt om te eten: je eet immers (de bloembodem van) de gesloten bloem – en al dan niet het bovenste deel van de steel. Zodra de bloem zich opent wordt hij taaier. De smaak doet denken aan die van asperges. We kunnen natuurlijk niet over de artisjok schrijven zonder wat recepten. Dat is lastig kiezen – hier wat van onze favorieten:
- Spaghetti met artisjok, gorgonzola, en krokante pompoenpitten
- Op Franse wijze, met honing-mosterd vinaigrette
- Herfstig broodje artisjok en champignons
In deze video van Allerhande zie je precies hoe je artisjok bereidt.
Tips & tricks om zelf artisjok te telen
Artisjok is een zonaanbidder. Logisch, gezien z’n mediterrane roots. Maar de zomers in Nederland zijn steeds warmer, dus ook hier voelt hij zich senang. Mits het niet te hard vriest in de winter. De Zeeuwse Paul van der Zweep, van oorsprong pompoenteler, kweekt met succes meerdere artisjokrassen in Geersdijk. Hoe je ‘m precies zelf kweekt en oogst vind je op allerlei websites, zoals Moestuintips.nl, Mooiemoestuin.nl, en moestuincursus.nl. In ieder geval goed om te weten als je ‘m in je eigen moes- of siertuin wilt:
- Plant ‘m in vruchtbare, goed gedraineerde grond, het liefst in de zon. Dat kan vanaf half mei buiten.
- Plant ‘m op geruime afstand van elkaar gezien de imposante grootte, qua lengte én de breedte. Hij neemt zo een vierkante meter in beslag.
- Hij bloeit in juli-augustus. Kweek je ‘m op uit zaden, dan bloeit hij wellicht pas het tweede jaar.
- Bescherm ‘m tijdens strenge vorst.
- Je kunt ‘m ook telen in een grote bak of pot.
- Bijvoeden is een must voor deze plant van formaat.
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer lezen en kopen
- Bij kwekerij De Hessenhof waren ze om toen ze bloeiende velden artisjokken zagen in de Bretagne. Sinds dit voorjaar kweken ze artisjok Tavor. Ook bij Hortus Alkmaar kun je artisjok als plant kopen.
- Artisjokzaden bestel je bijvoorbeeld bij biologische zaadhandel Van der Wal waar ze meerdere soorten verkopen.
BEELDEN: PIXABAY (HEADER) | UNSPLASH