Hoe gaat het met de bij in Nederland? Om dat in kaart te brengen is dit weekend weer een landelijke telling. En daarbij kan jij ook helpen. Het kost een half uurtje van je tijd, maar je doet het lekker buiten. Tel je mee?
Over de Nationale Bijentelling
Elk jaar wordt het aantal bijen in kaart gebracht via een landelijk onderzoek. Op die manier verzamelen wetenschappers gegevens zodat ze dit o zo belangrijke beestje beter kunnen beschermen. Meedoen kan vanuit je tuin, (dak)terras of balkon – maar eigenlijk vanaf elke plek buiten. Dus ook vanuit een plantsoen, park of bos.
De ene bij is de andere niet
Help je mee tellen, bekwaam je dan eerst even in de wereld van de bij. Er leven in Nederland namelijk behoorlijk veel verschillende soorten, zo’n 360. Zo heb je bijvoorbeeld de akkerhommel, de boomhommel en de aardhommel. Maar ook het vosje en het roodgatje… Weet jij welke naam bij wie hoort? Hier vind je een handig bijengidsje om ze te herkennen.
Meetellen doe je hierom
Van alle soorten bijen is ongeveer de helft bedreigd. Pakweg 200 soorten dus! Dat is behoorlijk ernstig: het gros van onze gewassen en wilde planten is (mede) afhankelijk van bijen voor de bestuiving. Met de resultaten van deze en andere tellingen kunnen de wetenschappers zien hoeveel en waar de verschillende bijensoorten leven. En kunnen ze bijvoorbeeld zien of al die wilde bloemenmengsels en andere particuliere en gemeentelijke bij-minnende maatregelen helpen. De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu. Het wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.
Hier lees je meer over de Landelijke Bijentelling en de bij
- Via Nationalebijentelling.nl blijf je op de hoogte van het nieuws rondom de landelijke bijentelling.
- Zo maak je een bijenhotel – en meer tips om bijen te helpen.
- Tips voor een bijvriendelijke tuin.
BEELDEN: UNSPLASH | PIXABAY