Asperges zijn er nog even. En dat witte goud smaakt natuurlijk lekker hoe je ze ook eet. Maar op deze zelfgemaakte pizza smaken ze echt verrukkelijk…
Pizza met asperges en brandnetelpesto
Hoofdgerecht voor 4 personen | ± 20 min. + rijstijd ± 3 uur en 20 min. + oventijd 50 min.
Ingrediënten
Voor het pizzadeeg
- 180 ml lauwwarm water
- 3 el olijfolie
- 1 tl droge gist
- 1 tl suiker
- 300 g pizzabloem tipo 00
- 1⁄2 tl zout
- semolina (of bloem) om te bestrooien
Voor de topping
- brandnetelpesto
- semolina (of bloem) om te bestrooien
- mozzarella
- 1 bos asperges
- geraspte Parmezaanse kaas
- 40 g pijnboompitten
- 2-3 takjes basilicum, blaadjes geplukt zout
- versgemalen peper
- ook nodig: pizzasteen
Bereiding
- Meng het water, de olijfolie, gist en suiker in een kom. Voeg de bloem en het zout toe en vorm er een bal van. Kneed ± 10 min. tot een glad en elastisch deeg of gebruik een keukenmachine met een deeghaak en kneed het deeg op lage snelheid. Voeg extra water toe als het deeg nog erg droog is of extra bloem als het te plakkerig is. Laat het deeg ± 20 min. afgedekt rijzen.
- Verdeel het deeg in 2 stukken en maak er 2 ballen van. Plaats ze op een geoliede bakplaat, bestrooi met wat semolina en laat 2-3 uur onder een theedoek rijzen.
- Verwarm de oven voor op 230 °C of zo heet mogelijk.
- Bestrooi een werkvlak met semolina voor een extra knapperige bodem of bestrooi met bloem. Rol het deeg uit tot twee ronde pizza’s.
- Schep wat brandnetelpesto op de pizza’s. Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel over de pizza’s. Verdeel de asperges over de mozzarella en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en pijnboompitten.
- Leg een pizza op een hete pizzasteen en bak 5-7 min. Serveer de pizza’s gloeiend heet uit de oven. Garneer met wat basilicumblaadjes strooi er wat zout en versgemalen peper over.
TIP: Voor het beste resultaat laat je het deeg een nacht rijzen in de koelkast, de zogenoemde koude rijs. Dit zorgt voor een nog betere smaak. CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE VERONIKA MOEN/TAVERNE AGENCY | VERTALING EN BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER
Zo pluk je brandnetels
- Pluk alleen op plekken waarvan je zeker weet dat er niet gespoten wordt of waar dieren hun spoortjes achterlaten.
- Trek lange tuin- of huishoudhandschoenen aan en een lange broek.
- Met een schaar knip je de jonge toppen van de planten. Geen schaar bij je? Je kunt ook met je blote handen plukken. De haakjes die de ‘brand’ veroorzaken staan naar boven. Dus als je een brandnetel van onderaf plukt, kunnen ze zich niet in de huid vastzetten.
CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE VERONIKA MOEN/TAVERNE AGENCY | VERTALING EN BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER