Op zwoele zomeravonden buiten zitten, genieten van bont gekleurde bloemen en zoete geuren. En van nachtvlinders die af en toe voorbij fladderen. De kamperfoelie is fijn gezelschap.
Wereldwijde kleurleverancier
Kamperfoelie valt onder de kamperfoeliefamilie, de Caprifoliaceae. Het is een niet veeleisende klimplant die dan ook vrij algemeen voorkomt in Europa, Noord-Oost-Azië, China en Amerika. De familie telt zo’n 400 soorten. Ook de beemdkroon (Knautia arvensis) en de grote kaardebol (Dipsacus fullonum) horen daarbij. Sommige kamperfoelies zijn redelijk tot goed winterhard, anderen verliezen hun blad. De plant zorgt hoe dan ook voor een fijne kleurexplosie. De verschillende varianten bloeien veelal in de lente en/of zomer, in allerlei kleuren – van wit en geel tot roze, rood en paars. Enkele bonte bloeiers:
- Lonicera Henryi, met geel-oranje-roze bloemen in juni-juli.
- Lonicera ‘Mandarin’, met lichtoranje bloemen in mei-juni.
- Lonicera periclymenum ‘Serotina’ (wilde kamperfoelie of boskamperfoelie), met witte en roze-rode bloemen in juni-juli.
Ook als struik
De kamperfoelie heb je ook als heester/struik. De struikkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) bloeit met onopvallende maar enorm geurende bloemen die al in de winter bloeien tot ongeveer april. In juni verschijnen dan de (giftige!) rode besjes. De Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida) kan tot zo’n anderhalve meter hoog worden, en bloeit in het voorjaar met roomwitte bloemen.
Verzorging: easy does it
Veeleisend is kamperfoelie niet: graag een plekje in de zon of halfschaduw, en goed doorlatende (humusrijke) grond. Snoei ‘m in maart, dan bevorder je de bloei.
(Nacht)vlinder- en bijenmagneet
De Engelse naam van kamperfoelie luidt ‘Honey-Suckle’: de bloemen zitten boordevol zoete nectar. Vandaar ook die bedwelmende geur. De nachtvlinders en andere gegadigden moeten wél hun best doen om die nectar op te slurpen: het zit helemaal onderin de lange bloembuis.
Ook prachtig op je bord
De bloemetjes van de kamperfoelie zijn eetbaar – maar let op, de bessen zijn giftig! Je kunt de bloemen bijvoorbeeld gebruiken als ingrediënt en versiersel in salades, koude dranken en desserts. Op Diana’s mooie moestuin lees je meer over het hoe & wat van eetbare bloemen – waaronder die van de kamperfoelie.
Kopen en meer klimmers
- Kamperfoelie is in de meeste grote tuincentra wel verkrijgbaar. Ook bij Rozenkwekerij De Wilde en bij Kwekerij De Border hebben ze verschillende mooie varianten.
- Een uitgebreid overzicht van de verschillende kamperfoelies vind je op detuinenvanappeltern.nl.
- Ook de bosrank (clematus) klimt weelderig en kleurrijk.
BEELDEN: PIXABAY