Zoek je een klimmer om snel een lelijk muurtje mee te verdoezelen? Hop groeit razend rap en oogt elegant. Bovendien trakteert hij je op bijzonder mooie bellen – mits je een vrouwelijke plant hebt.
De roots van hop
Hop (Humulus lupulus) komt uit de hennepfamilie (de Cannabaceae) en groeit in Nederland en België ook in het wild. Vanwege de bierteelt vind je hop overal ter wereld.
Snel, sneller, snelst
Hop is met recht een klimplant: hij windt en wikkelt razend rap, met gemiddeld liefst 10 cm per dag. Meters hoog wordt hij met gemak. Het is een meerjarige plant maar ’s winters heb je er op het oog weinig aan – dan sterven de bovengrondse delen af. Des te fijner om de scheuten weer te zien verschijnen in het voorjaar, dat is dan weer het voordeel. Let op: deze plant woekert zoals gezegd als een malle, wil je dat niet, plant ‘m dan in een aparte bak.
Groene dennenappeltjes: hopbellen
Hop is een tweehuizige plant: er groeien óf mannelijke óf vrouwelijke bloemen aan een plant, zo rond juni-juli. De vrouwelijke bloemen ogen als decoratieve bleke geel-groene kegeltjes, met papierachtige schutblaadjes: de hopbellen. Prachtig zijn ze, en ze blijven lang mooi bovendien – ideaal materiaal om mee te stylen.
View this post on Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Hoe het zit met bier van hop
Van rijpe hopbellen wordt bier gebrouwen. De bellen bevatten lupulinekorreltjes, die geven bitterheid en aroma’s aan het bier. Ook maken ze het bier langer houdbaar. Je hebt trouwens ook hoppellets: vermalen en samengeperste hopbellen inclusief het restafval zoals takjes. Fijn no-waste idee! Er bestaan enorm veel hoprassen, elk land heeft zo zijn eigen speciale smaken. Meer weten over hop & bier? Check het Kennisinstituurbier.nl.
Hopweetje: géén mannen svp
Hoptelers hebben het totaal niet op de mannelijke hopplanten. In België is het zelfs strafbaar om binnen 1 km van een hopkwekerij een mannelijke hopplant te hebben. Als het stuifmeel van de mannelijke bloemen de vrouwelijke bloemen bevrucht krijgen de hopbellen namelijk een nog bitterder smaak. Bovendien vermindert het de kwaliteit van de schuimkraag.
Hop op je bord en in je mok
De ondergrondse jonge hopscheuten worden in België beschouwd als een delicatesse – op Hopscheuten.nl vind je verschillende recepten. Van de gedroogde hopbellen kun je ook een (hop)theetje zetten.
Oók een fijne bijkomstigheid van hop: het is een vlinderblijmaker
Hop is de waardplant van de gehakkelde aurelia.
Meer lezen
- Ben je enthousiast geworden en wil je je eigen hop? Je leest er meer over op Stadstuinieren.nl en Appeltern.nl.
- Een mooi vak is het, bier brouwen. Dat vinden ook deze 3 ondernemers.
- 7x decoreren met hop
- Seasons was eerder op bezoek bij dit Deense stel, dat hun eigen biertje ‘Bøgedal’ brouwt in hun brouwerij ‘Bøgedal Bryghus’ in Jutland.
BEELDEN: PIXABAY