Seasons brengt de leukste natuurpaviljoens in kaart en tipt wat eromheen allemaal te zien en te doen is. In deze aflevering: natuurpaviljoen Aan Zee in Oostvoorne. Vanaf het terras loop je zo de Slikken van Voorne op…
Bij Aan Zee draait het om duurzaamheid
Het kán bij natuurpaviljoen Aan Zee in Oostvoorne wat langer duren als je op je bestelling wacht. De koks koken niet op gas, maar op hout en dat neemt net iets meer tijd in beslag. Alles in dit restaurant heeft een duurzame insteek. Zonnepanelen en eigen windturbines wekken alle energie op, sterker nog: houden over. Warmte wordt op 95 meter diepte uit de bodem gehaald, het ronde pand is opgetrokken uit tweedehands, onbewerkt hout. Kok Guido plukt oesterblad, wilde rucola en duizendblad uit de natuur, net als sint-janskruid, bramen, duindoornbessen en viooltjes. De vis op het bord zwom hier vlak voor de kust en de geitenkaas komt van de Mèkkerstee bij Ouddorp. De vuurtoren van Ouddorp is overigens vanaf het terras over de Slikken van Voorne en de Noordzee heen aan de horizon te zien. Datzelfde terras maakt even wachten op je eten niet moeilijk. Dat uitzicht dus, en: dichter bij de duinen kun je niet komen. Helmgrassen en koningskaarsen kietelen je knieën. Doe maar rustig aan, daar in de keuken.
De Slikken van Voorne
Met de aanleg van de Maasvlakte verdween veel van de natuurlijke dynamiek voor de kust. Maar de natuur is niet voor één gat te vangen: aan de zuidkant ontstonden spontaan nieuwe geulen, zandplaten en duinen: de Slikken van Voorne. De wadachtige bodem is als een rijk gedekte tafel voor trekvogels. Met hun lange snavels peuren tureluurs, scholeksters, wulpen en bonte strandlopers wormpjes en schelpdieren uit het slik. Door wind en water veranderen deze slikken (ze worden ook wel ‘Kleine Waddenzee’ genoemd) nog elk jaar. En op het terras van Aan Zee zit je eerste rang.
Pluktuin
Meer dan vijftig verschillende bloemen mag je in Pluktuin Oostvoorne zelf met de schaar te lijf gaan. In de zomermaanden staan onder ander zonnebloem, Coreopsis, korenbloem, bonte salie en juffertje-in-’t-groen volop te bloeien. Na het plukken is er koffie en thee, en je kunt honing kopen van de eigen bijen die in het speciale bijenhoekje in de pluktuin wonen. Waar: Bollaarsdijk 6A, Oostvoorne.
Alle biotopen bij elkaar
De duinen van Voorne zijn meer dan duin alleen. In Heemtuin Tenellaplas zijn alle biotopen van het gebied bij elkaar gebracht: een duinplas, drassige oevers, weide, droge zandhellingen, struweel, bos en zelfs een stukje heide. Alleen het strand ontbreekt. Maar er is dan wel weer een paddenpoel. En meer dan 300 plantensoorten, paddenstoelen, vlinders en libellen. Info: Bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap, Duinstraat 12A, Rockanje, zuidhollandslandschap.nl (zoek onder bezoekerscentrum-tenellaplas).
Meidoornroute
Bij bezoekerscentrum Tenellaplas start ook de Meidoornroute (10 of 12 km). Langs (vleermuis)bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, het ruige Kaapduin en de dichtgroeide lanen van landgoed Mildenburg, twee vogelkijkpunten, strand en open duinen met IJslandse pony’s en Galloways. Info: te downloaden via zuidhollandslandschap.nl (zoek op routes/meidoornroute) of voor € 2 te koop in het bezoekerscentrum.
Duinhuisjes van juthout
Vanaf de negentiende eeuw probeerden boeren op afgevlakte akkertjes tussen het zand wat groenten en fruit te telen. Ze bouwden duinhuisjes van juthout en tweedehands stenen, lieten er een handvol geiten omheen lopen en dat was het. Sappelen was het, op de arme grond en met de zeewind die het zand steeds weer deed opstuiven. Vier duinhuisjes zijn samengebracht in openluchtmuseum De Duinhuisjes. Met bijenstal, varkens- en kippenhok, fruitbomen en natuurlijk een degelijke siertuin aan de voorkant van het huis. Waar: vlak naast Paviljoen De Meidoorn en de Tenellaplas.
Vuurtoren
Toen er nog geen Maasvlakte was, lag de Stenen Baak (1630) pal aan de monding van de Maas. De bakstenen vuurtoren werd gebruikt om de vaarroute naar de haven van Den Briel aan te ge-ven. Door z’n strategische plaats groeide de toren uit tot een verdedigingswerk. Alleen (een re-constructie van) de kogelgloeioven is nog over. In deze oven werden kogels verhit voor ze op vijandelijke schepen werden afgeschoten. De Stenen Baak maakt deel uit van Historisch Museum Den Briel. Waar: Brielse Maas 1, Brielle.
Betaal op de Dag van de Duurzaamheid met hout in natuurpaviljoen Aan Zee in Oostvoorne
Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, brengt de houtleverancier de jaarvoorraad hout voor de keuken. Op die dag accepteert Aan Zee voor een bepaald aantal gerechten ook houtblokken als betaalmiddel (zie de site voor de voorwaarden). Neem zeker ook een kijkje op het dak; mooi vormgegeven panelen informeren tot in detail over de energievoorziening van het restaurant en over alles wat je rondom ziet. Het restaurant is op maandag en dinsdag gesloten. Waar: Restaurant Aan Zee, Strandweg 1, Oostvoorne.
Mis ’t niet Top 3
1. Heel Voorne bakt Tarwekiemen? Boekweitgrutten? Rommelkruid? Molen ’t Vliegend Hert heeft werkelijk alles om brood, koekjes of cake mee te bakken. Gewoon meel en broodmixen zijn er ook, bijvoorbeeld de Zeeuwse Vlegel Volkorenmix. Waar: Molenstraat 14, Brielle. 2. Volop fruit Appels, peren, pruimen en tot eind augustus nog kersen vind je bij Landwinkel Klok. Waar: Groene Kruisweg 10, Brielle. 3. Stap eens in een duin De Zandwacht is een indrukwekkend kunstwerk van 12 meter hoog en 40 meter lang dat verbeeldt hoe duinen ontstaan. Je kunt erdoorheen dwalen en ziet de omgeving en de sculptuur steeds van een ander perspectief. Waar: op het strand bij de bocht in de Maasvlakteboulevard. NB: We raden je aan voor je op pad gaat te controleren of de adressen in dit artikel open zijn en of activiteiten doorgaan. Dit artikel verscheen in aangepaste vorm ook in Roots. CREDITS: TEKST ANNEMARIE BERGFELD | FOTOGRAFIE LAURENCE DELDERFIELD