Een zwembad in de tuin hoeft allang niet meer te betekenen dat je tegen een felblauw vierkant aan zit te kijken. Zwemvijvers zien eruit als een vijver, met planten en al, maar je kunt er ook in zwemmen.
Dit bericht bekijken op Instagram
Weinig onderhoud
Kortom: je tuin wordt er mooier van en op warme dagen kun je heerlijk poedelen. Is dat niet vies dan met die waterplanten? Nee, door een natuurlijk filter van waterplanten, lavastenen en wat pompen die zorgen dat het water niet stilstaat zuivert het water zichzelf. Vrijwel geen onderhoud dus. En wel veel kijkplezier. Want als het weer het niet toelaat dat je er zelf in zwemt, kun je wel genieten van vogels die een bad nemen.
Dit bericht bekijken op Instagram
Kost wel wat
Je hoeft in principe geen hele grote tuin te hebben voor een zwemvijver. Maar, natuurlijk wil je je er wel een beetje in kunnen bewegen, dus het moet wel wat oppervlakte hebben. Daarnaast bestaat ongeveer een kwart uit filtergedeelte – die waterplanten. Bij een kleine vijver moet je dus denken aan zo’n tien bij vier meter, en die meters moet je dus wel hebben in je tuin. Een vijver aan laten leggen kost wel wat, voor een kleine zwemvijver wordt zo’n vijftien tot twintigduizend euro berekend. Een zwemvijver zelf aanleggen is een stuk goedkoper – maar dan is het wel belangrijk om je goed in te lezen in het soorten vijverfolie, pompen en waterplanten die er nodig zijn en hoe de leidingen gelegd moeten worden.
Dit bericht bekijken op Instagram
3 planten voor een zwemvijver
Deze planten zijn een lust voor het oog, en werken goed in het filtergedeelte:
- Gele of blauwe Lis
- Watermunt (let op, deze kan ruim een meter hoog worden)
- Moeraslobelia
Dit bericht bekijken op Instagram
Dit bericht bekijken op Instagram
BRON: TROUW | BEELD: INSTAGRAM, PEXELS