Vijgen zijn niet alleen lekker om zo los uit de hand te eten, maar júist heerlijk om er gerechten mee te maken. Eén van deze vijf bijvoorbeeld. Of alle vijf, wat je wil. De ingrediënten zetten we er voor het gemak vast bij, hoe je daarvan zo’n smul-gerecht maakt lees je via de linkjes.
5x lekkers van vijgen
1. Zoete pizza met vijgen en geitenkaas
- 250-300 gram bloem + extra om te bestuiven
- zout
- 0,5 zakje gist
- 0,5 eetlepel suiker
- 25 milliliter olijfolie + extra om te besprenkelen
- dikke plak verse geitenkaas zonder korst
- 3-4 verse vijgen
- 3 takjes tijm
- 100 gram roomkaas
- zeezout
- versgemalen peper
- honing
- 25 gram pijnboompitten
- handje rucola
Hoe je deze overheerlijke zoete pizza met vijgen en geitenkaas maakt lees je hier.
2. Romige cheesecake met bosbessen en vijgen
- 24 oreo-koekjes
- 50 gram boter + extra om in te vetten
- 8 vijgen
- 50 gram bosbessen (vers of uitgelekte uit de diepvries) + extra om te garneren
- 400 gram roomkaas
- 375 gram ricotta
- 150 gram suiker
- 4 eieren
- 25 gram maïzena
Hoe je deze cheesecake met bosbessen en vijgen maakt lees je hier.
3. Geroosterde bietjes met vijgen en cavolo nero met rode peper
- 6 kleine rode bietjes
- 6 kleine (chioggia)bietjes
- 6 vijgen
- 3 el olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl venkelzaad, gevijzeld + extra om te versieren
- zout(vlokken)
- versgemalen peper
- 200 g cavolo nero, dikke nerven verwijderd en in stukken
- 1 rode peper, in ringetjes
- 50 g feta, verkruimeld
- Optioneel: cressen om te versieren
Hier lees je hoe je deze feestelijke geroosterde bietjes met vijgen en cavolo nero bereidt.
4. Hele kip met sinaasappel, sherry, laurier en vijgen
- 1 grote kip
- 1 el dijonmosterd
- 50 ml olijfolie
- 1 bol knoflook
- 2 dl sherry (of marsala)
- 2 sinaasappels
- 4 laurierblaadjes
- 6 vijgen, doormidden gesneden
- Zout en versgemalen zwarte peper
Hoe je deze heerlijke kip met vijgen (en veel meer lekkers) bereidt lees je hier.
5. Chocolade vijgenbrood – met gedroogde vijgen
- 500 gram gedroogde vijgen, geweld
- 125 gram hazelnoten
- 125 gram amandelen
- 25 gram pure chocolade
- 0,5 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
- 2 eetlepels sinaasappelrasp
- 2 deciliter anijslikeur
Hier vind je de bereiding van dit chocolade vijgenbrood.
Meer lezen
- Geen genoeg aan deze vijgen inspiratie? Hier vind je nog meer recepten met vijgen, zoals vijgenconfituur, vijgenbonbons, en een salade met vijgen en gerookte eend;
- Hier lees je hoe je een vijgenboom mooi houdt
CREDITS: BEELD HEADER: ALBERT ROOSENBURG, CAMERON STUDIO