Uiengratin met salie – smeuïg comfortfood voor koude dagen

Marloes Blom

5 januari 2021

Fluwelig gestoofd, kruidig gerookt en soms zoet als karamel, de ui heeft het allemaal in zich. Rauw heeft hij een scherp kantje, maar in deze hartverwarmende uiengratin laat hij zich van zijn zachtste kant zien.

Uiengratin met salie

Bijgerecht voor 6 personen | ± 20 min. + oventijd 1 uur en 50 min.

Ingrediënten

  • 1 kg uien, gepeld en in schijfjes van 1½ cm
  • 500 ml slagroom
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 80 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 el olijfolie
  • handvol salieblaadjes
  • versgemalen nootmuskaat, om te serveren

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Verdeel de uien over de bodem van een grote ovenschaal.
  3. Breng de room in een middelgrote pan tegen de kook aan. Neem van het vuur en roer er de helft van de Parmezaanse kaas door. Breng op smaak met zout en peper. Schenk het roommengsel over de uien.
  4. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 1 uur en 30 minuten in het midden van de oven of tot de uien gaar zijn. Verwijder het folie en bak nog eens 20 minuten of tot de bovenkant goudbruin is.
  5. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan op hoog vuur. Voeg de salieblaadjes toe en bak ze in 30 seconden knapperig. Leg de salieblaadjes op de gratin.
  6. Bestrooi de gratin met de resterende Parmezaanse kaas en de geraspte nootmuskaat.
  7. Serveer meteen.

Meer met ui online

Meer met ui in het blad

Seasons 2021-1 In Seasons januari vind je nog veel meer heerlijke recepten met ui en ook:

  • Maak decoraties met droogbloemen
  • Upgrade katoen met indigoblauw
  • Wandel door het bevroren bos

Je bestelt ‘m eenvoudig online in onze webshop – en betaalt geen verzendkosten. CREDITS: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE CHRIS COURT | VERTALING EN BEWERKING DOSIA BREWER