Geef katoenen of linnen stofjes een tweede leven door ze te bewerken met indigo. Met eenvoudige technieken als tie-dye en dip-dye geef je een boekomslag een heel persoonlijke handtekening mee, want elk stuk is uniek. Shibori of tie-dye is een oude Japanse verftechniek waarbij patronen ontstaan door de stof te vouwen en te knopen, zodat de verf er niet bij kan.
Boekomslagen in Shibori-techniek
Nodig
- lap wit katoen of linnen
- indigoverfpoeder (internet)
- stevig garen of wasknijpers
- rubberen handschoenen
- 2 emmers
- wasknijpers
- strijkijzer
Zo maak je het
- Knip de stof op de juiste maat en vouw het lapje accordeons-gewijs op.
- Strijk stevig zodat de vouwen gefixeerd worden, zet op enkele plaatsen vast met knijpers of door er garen omheen te wikkelen.
- Week het pakketje even in een emmertje koud water.
- Doe handschoenen aan en bereid de verf in het tweede emmertje volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Doe het werkstuk ca. 30 minuten in het verfbad.
- Beweeg het een aantal keren zodat je zeker weet dat de verf alle gewenste gedeelten bereikt.
- Verwijder het garen of de knijpers en hang de lap op om te drogen. Strijk om de verf te fixeren.
- Kaft het boek en naai de randen en hoeken vast.
NB De gestippelde kaft van het kleinere boekje is gemaakt door met een kwastje druppeltjes verf op de stof te laten vallen.
De kleur indigo
Indigo ligt tussen blauw en violet in en dankt zijn naam aan Isaac Newton, die het optische spectrum opdeelde in rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Het natuurlijke pigment is afkomstig uit verschillende soorten planten, zoals de indigoplant (Indigofera tinctoria). Men denkt dat India de oudste indigoleverancier is voor Europa. De plantaardige versie werd lang gebruikt voor het verven van jeans, tot er een synthetische textielverf werd uitgevonden. Voor hobbygebruik kun je zowel natuurlijke als synthetische textielverf kopen. CREDITS: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY / LISA COHEN