Aardappel-ui-plaattaart met pittige oude kaas

Marloes Blom

6 maart 2021

aardappel-ui-plaattaart

Deze heerlijke plaattaart maak je met pittige oude kaas, bijvoorbeeld van ambachtelijke kaasmakerij Kaaslust. Tip: bewaar een stuk(je) – als leftover smaakt ie ook uitstekend…

Aardappel-ui-plaattaart met pittige oude kaas

Lunchgerecht voor 6-8 personen of 4 personen met leftovers | ± 50 min. + rusten 30 min. + oven 50 min.

Ingrediënten voor het deeg

  • 200 g bloem
  • 80 g koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • snuf zout
  • scheutje melk

Ingrediënten voor de vulling

  • scheutje olijfolie
  • 750 g uien, in halve ringen van ongeveer 1⁄2 cm dik
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2-3 takjes tijm
  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 500 g volle kwark
  • 150 g Kaaslust Bio overjarig + extra voor erover, geraspt
  • 3 eieren
  • zout en versgemalen peper
aardappel-ui-plaattaart

Bereiding

  • Meng voor het deeg de bloem en het zout in een kom. Snijd met twee messen de boter heel klein door de bloem. Kneed het ei en een scheutje melk er snel door en vorm tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg in een kom of schaaltje met een bord erover (dat is milieuvriendelijker dan om het in plasticfolie te wikkelen) en laat het zo een halfuur rusten in de koelkast.
  • Doe de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit daarin de uien en de knoflook met een snuf zout en de takjes tijm langzaam in ongeveer 30 min. heel zacht op laag vuur. Haal aan het eind de takjes tijm eruit.
  • Breng intussen een pan met ruim licht gezouten water aan de kook. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ongeveer 3 millimeter dik. Was ze en kook ze een paar min. of tot de eerste hardheid eraf is. Kook ze niet te lang! Laat ze uitlekken en wat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Klop in een kom de kwark door de eieren en roer er de geraspte Bio overjarig door. Breng op smaak met het zout en de peper.
  • Vet een bakblik in met olie of leg er bakpapier op. Rol het deeg uit totdat het net iets groter is dan de bakplaat. Leg het op de bakplaat en duw alle deeg aan de randen iets terug zodat er een iets opstaande rand ontstaat. Prik met een vork hier en daar gaatjes in de bodem. Bak de bodem in 6-8 min. in de voorverwarmde oven.
  • Laat de bodem iets afkoelen en spreid het uienmengsel over de bodem. Verdeel er het kwark-ei-kaasmengsel over en leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs erop. Druk elk schijfje voorzichtig iets in het kwarkmengsel. Bestrooi met wat geraspte Bio overjarig en bak ongeveer 40 min. in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi goudbruin is en het kwarkmengsel stevig is. Lekker met een salade van veldsla.

Voor dit recept gebruik je de Bunker Blauw, een blauwschimmelkaas. Bij blauwschimmelkazen denk je al snel aan Franse kaasjes zoals roquefort, maar er bestaat ook Nederlandse blauwschimmelkaas,
gemaakt volgens Nederlandse receptuur van volle romige koemelk. De schimmel wordt in de kaas geïnjecteerd waarna deze zich in de kaas ontwikkelt en zo die specifieke smaak geeft. Je kunt Bunker Blauw ook vervangen door een andere Nederlandse blauwschimmelkaas.

CREDITS: TEKST, FOTOGRAFIE EN RECEPT ANNA RUBINGH

Anna Rubingh bedacht dit recept speciaal voor Seasons. De reportage over de historische zuivelfabriek Kaaslust – en meer recepten – vind je in Seasons februari.