Lamzaam gegaard (2): lamsgebraad met groente

Marloes Blom

17 maart 2021

lamsgebraad

Het vlees is zacht en mals, de smaak juist stevig en krachtig. Die vraagt om andere uitgesproken ingrediënten. Zoete vijgen, aardse pastinaken en het bittertje van spruiten halen het beste in lam naar boven. In Seasons maart verzamelden we wat lekkere recepten – zoals dit lamsgebraad met groente.

Lamsgebraad met groente

Hoofdgerecht voor 4-6 personen | op kamertemperatuur komen ± 1 uur + bereiding ± 20 min. + baktijd ± 1 uur en 15 min.

Ingrediënten

  • 1 lamsbout of lamsschouder van ± 1,5 kg met bot
  • zeezout en versgemalen peper
  • ± 3 el olijfolie
  • 1 bol knoflook
  • 1 bosje verse rozemarijn
  • 750 g aardappels
  • 2 winterwortels
  • 2 pastinaken
  • 2 rode uien, gepeld
  • 1 glas rode wijn

lamsgebraad

Bereiding

  1. Laat het vlees ± 1 uur op kamertemperatuur komen. Wrijf het in met zeezout, versgemalen peper en een beetje olijfolie.
  2. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  3. Pel 2 tenen knoflook en snijd ze in de lengte in niet al te dunne schijfjes. Maak een aantal inkepingen in het vlees met een scherp mes. Duw in elke inkeping een schijfje knoflook en een klein takje rozemarijn.
  4. Schil de aardappels, wortels en pastinaken met een dunschiller en snijd ze in niet al te kleine stukken of partjes. Kook ze ± 6 min. in een pan met ruim gezouten water en giet af.
  5. Snijd de uien in 6 parten en haal de rest van de knoflookteentjes van de knoflookbol maar pel ze niet. Zo krijg je heerlijk zoete gepofte knoflook.
  6. Schenk de rest van de olijfolie in een ovenschaal en doe het lamsvlees erin. Schenk de wijn rondom het vlees en bak 45 min. Voeg dan de groenten toe en bak nog ± 30 min.
  7. Neem de schaal uit de oven en laat afgedekt ± 10 min. rusten voor je het vlees gaat aansnijden.

CREDITS: RECEPTEN, STYLING EN FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH Seasons maart Je vindt dit recept, samen met andere recepten met lamsvlees, in Seasons maart.

Ook lekker met lamsvlees