De ene cake is de andere niet, deze cake valt in de categorie verslavend lekker. Maar ja, het recept – en het meel – komen dan ook van Christa Bruggenkamp a.k.a. Mevrouw de Molenaar….
Appel-kruidkoek van Mevrouw de Molenaar
Zoet | ca. 20 min. + baktijd ca. 1 uur
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 250 g donkerbruine basterdsuiker
- 3 eieren
- 300 g zure appels (bijv. goudrenetten)
- 2 tl bakpoeder
- 5 tl koekkruiden
- 400 g tarwebloem van de molen
- 100 ml karnemelk
- Ook nodig: cakevorm (inhoud 1 1⁄2 l), ingevet en de bodem bekleed met bakpapier.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Klop met een mixer de boter met de suiker in 5 min. romig.
- Klop er één voor één de eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en rasp ze grof. Roer door het botermengsel.
- Meng het bakpoeder en de koekkruiden door de bloem en zeef het mengsel.
- Roer telkens een kwart van het gezeefde mengsel met een kwart van de karnemelk door het botermengsel.
- Doe het beslag in de cakevorm en strijk het even glad.
- Plaats de vorm op een rooster onder in de oven en bak de koek in ca. 1 uur gaar.
- Neem uit de oven, laat 10 min. in de vorm afkoelen en keer daarna uit op een rooster. Laat onder een doek verder afkoelen.
CREDITS: BEELD ANNA RUBINGH | RECEPT CHRISTA BRUGGENKAMP Benieuwd naar Mevrouw Molenaar zelf, en hoe ze het meel maakt? Je leest het in Seasons maart.