Eerder schreef ze al de fijne boeken ‘Plant als medicijn’ en ‘Wildplukken’ – en nu komt Leoniek Bontje met ‘Pluk en bewaar’. Dit mooi vormgegeven boek staat bomvol tips & tricks om zelf (eetbare) planten te zoeken, plukken, drogen of eten. Hier een voorproefje met een fijne lentebloeier: vlierbloesem.
Vlierbloesem
Vlierbloesem (Sambucus nigra) uit de Muskuskruidfamilie (Adoxaceae) Bijzonderheden: vlierbloesem is goed bij griep en koorts en de bessen zijn goed voor je immuunsysteem. De bloesems kun je zo van de struik eten, de bessen moet je eerst koken (anders word je misselijk en ga je braken). Kenmerken: overblijvend – tot soms wel 10 meter hoog. Bloem: tweeslachtig. Met 5 kroonbladen, 5 kelkbladen, 5 meeldraden, 2 stijlen. Schijnscherm. Vruchten: steenvrucht. Eerst rood, later zwart. Sap is paarsrood en zuur. Elke bes bevat 2 tot 3 zaden. Blad: tegenoverstaand, dofgroen, geveerd met 3-7 zijbladeren. Stam: diep gegroefd, dofgrijs met kurkachtige schors. Bloeitijd: mei-juli. Vindplaats: zon/halfschaduw. Voedselrijke, stikstofrijke bodem. Te vinden in bijna heel Europa, van het Middellandse Zeegebied tot in Zuid-Scandinavië en Oekraïne. Ook in Noord-Afrika. Ingeburgerd in Noord-, Midden-en Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Zuid- Australië.
Zo maak je vliertempura
- Neem 10 schermen vlier en doop ze even in een papje van 100 gram (spelt)meel, 1 ei en een scheutje melk of bruisend bronwater.
- Frituur ze in een laag zonnebloemolie tot ze lichtbruin zijn.
Pluk en bewaar
In ‘Pluk en Bewaar’ geeft Leoniek tips om eetbare planten te zoeken, te determineren, te beschrijven en te drogen. Je kunt heel handig je eigen aantekeningen maken in het boek, en/of er foto’s of gedroogde planten in tekenen en/of plakken. Liever kokkerellen met je zelfgeplukte planten kan ook: Leoniek deelt makkelijke recepten, zoals de vliertempura.
Meer info
Pluk en bewaar. Wildplukherbarium | Leoniek Bontje | € 20 | Bestellen en meer info via terralannoo.nl en bol.com CREDITS: TEKST LEONIEK BONTJE | BEELDEN: BELLA THEWES & ANYA VAN DE WETERING / KAMER 465
Meer lezen
- Zo maak je vlierbloesem marshmallows
- Met deze eetbare bloemen maak je indruk op je gasten
- Zeelavendel (limonium) bloeit met wolkjes van bloemen – ideaal om te drogen