Houd je van jam en heb je vlierbloesem in je tuin? Maak dan eens gelei van vlierbloesem – voor jezelf of als home-made cadeautje voor een dierbare. Seasons vertelt je hoe je zo’n lekkere vlierbloesemgelei maakt.
Vlierbloesemgelei
Voor 4 potten (à 250 ml) | ± 15 min. + intrekken ± 24 uur
Ingrediënten
- 13 vlierbloesemschermen
- 1 vlierbloesem voor bloesems in gelei
- 1 liter ongezoet appelsap (liefst niet uit concentraat)
- 3 el limoensap
- 3 afgestreken tl agar-agar
- Ook nodig: 4 goed schoongemaakte en gesteriliseerde potten (à 250 ml)
Bereiding
- Schud de vlierbloesemschermen voorzichtig uit om eventuele insecten te verwijderen. Knip de stelen af. Doe 12 bloemschermen in een grote kom en schenk het appelsap en limoensap erover. Dek af en laat onder af en toe roeren 24 uur trekken in de koelkast.
- Zeef het vocht boven een pan in een zeef met stevig keukenpapier of een katoenen (thee)doek. Druk er zo veel mogelijk vocht uit.
- Voeg agar-agar toe aan het sapmengsel, breng alles al roerend op hoog vuur aan de kook en kook onder constant roeren ± 3 min. Druppel wat van het mengsel op een schaaltje en kijk of het goed opstijft. Kook anders even door of voeg wat extra agar-agar toe en kook nog 3 min.
- Schenk in de potten en strooi er wat bloemetjes van het laatste bloesemscherm over. Sluit af en laat de potten ± 5 min. ondersteboven staan. Draai ze dan rechtop en laat helemaal afkoelen.
Meer lekkers met vlierbloesem
CREDITS: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE SABINE BUETTNER | BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER