Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus: heerlijke klassieker

Marloes Blom

9 juni 2021

spaghetti met gehaktballetjes

Gezond, natuurlijk, eenvoudig koken, dat is het motto van chef-kok Mikkel Karstad. Zijn favoriete recepten bundelde hij in zijn net verschenen kookboek ‘Nordic Family Kitchen’. Zoals deze lekkere klassieker: Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus.

Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Hoofdgerecht | 4 personen Voor de tomatensaus

  • 2 uien
  • 2 knoflooktenen
  • 3 el olijfolie
  • 10 takjes tijm, fijngehakt
  • 800 g tomatenblokjes uit blik, uitgelekt gewicht
  • zout
  • zwarte peper uit de molen

Voor de gehaktballetjes

  • 3-4 el havermeel
  • 50 ml melk
  • 500 g rundergehakt
  • zout
  • zwarte peper uit de molen
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 eieren
  • 75 g parmezaan, geraspt
  • 3 el olijfolie

Voor de spaghetti

  • 1 el zout
  • 400 g (verse) spaghetti
  • 1 bos basilicum, fijngehakt

spaghetti met gehaktballetjes

Bereiding

  1. Pel en hak de uien en knoflook voor de tomatensaus fijn en fruit ze in olijfolie tot de uitjes glazig zijn. Doe de tijm en vervolgens de tomatenblokjes erbij, breng aan de kook, leg een deksel op de pan en laat de saus 15 minuten pruttelen. Voeg naar smaak zout en zwarte peper toe. Maak de tomatensaus glad met een staafmixer. Neem de pan van het vuur en ga aan de slag met de gehaktballetjes.
  2. Meng het havermeel en de melk in een kom en zet even opzij om het meel de melk te laten absorberen. Doe het gehakt in een andere kom, maak het rul en roer er een snuf zout en zwarte peper door. Voeg nu het havermeel-melkpapje toe. Pel en hak de ui en knoflook en roer ze ook door het gehakt. Doe de eieren en 25 gram van de parmezaan erbij en blijf roeren tot je een dik mengsel hebt. Voeg zo nodig naar smaak nog een extra snufje zout en peper toe. Laat het gehakt voor het bakken 15-20 minuten rusten. Verwarm de oven intussen voor op 180 °C.
  3. Maak van het gehaktmengsel balletjes ter grootte van een pingpongbal. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan. Bak de balletjes 2-3 minuten op hoog vuur, zodat ze een krokant korstje hebben maar van binnen nog lekker sappig zijn. Leg de gebakken balletjes in een ovenschaal en giet de tomatensaus erover. Zet de schaal 15 minuten in de oven zodat de balletjes een deel van de saus absorberen en stevig worden.
  4. Breng voor de spaghetti een pan gezouten water (gebruik 1 eetlepel zout) aan de kook en kook de pasta in 2 minuten al dente (8 minuten als je gedroogde spaghetti gebruikt). Giet de spaghetti af en doe hem in een kom.
  5. Haal de gehaktballetjes in tomatensaus uit de oven. Schep de spaghetti op de borden en leg er een paar gehaktballetjes met saus op. Strooi er de resterende parmezaan over, garneer met basilicum en serveer.

CREDITS: TEKST MIKKEL KARSTAD | FOTOGRAFIE ANDERS SCHØNNEMANN

Nordic Family Kitchen = koken uit de natuur, voor en mét het gezin

Spaghetti met gehaktballetjesChefkok Mikkel Karstad woont met zijn vrouw Camilla en vier kinderen in een boerderij in Kopenhagen, waar hij zijn eigen groenten en kruiden verbouwt. Zijn liefde voor eten én (eten uit) de natuur probeert hij over te brengen op zijn kinderen. Vakanties zoekt het gezin uit aan de hand van interessante culinaire culturen. Mikkel’s liefde voor zijn gezin, de natuur en eten spat van de pagina’s van Nordic Family Kitchen. De 73 recepten in het fijn vormgegeven kookboek zijn gezond, duurzaam en gemakkelijk te maken – voor ontbijt, lunch of diner.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Nordic Family Kitchen | Mikkel Karstad | € 34,99 | Meer info en bestellen via Terra Lannoo

Ook lekker