Duurzaamheid staat centraal in het leven van Laura de Jong (36). Met haar man Jeroen (37) en zonen James (6) en Luc (3) ging ze onlangs een groot project aan: het verduurzamen van een jaren 30-woning in Den Haag die ze opknappen van energielabel G naar A. Voor Seasons beschrijft Laura hoe hun uitgewoonde huis langzaam maar zeker een duurzaam thuis wordt en deelt ze haar ervaringen, vondsten en keuzes. Deze maand de laatste column – over spaarzaam omgaan met water. Naast zuinig omgaan met energie zijn we vastbesloten om in ons duurzame droomhuis spaarzaam te zijn met water. Wist je dat een volwassene in Nederland zo’n 107 liter drinkwater per dag verbruikt? Slechts een klein deel daarvan drinken we daadwerkelijk op. Het grootste deel – 77 liter – wordt door het doucheputje en de wc weggespoeld.
De wens: regenwater voor de douche
Ha, daar kunnen we dus een groot verschil maken. Het lijkt ons logisch om regenwater te gebruiken. Zacht voor je huid en geen kalkaanslag meer in de badkamer. Het dak heeft een flink oppervlak, en het regent hier genoeg, toch? Het blijkt ingewikkelder: er is een kostbaar apart leidingsysteem nodig en een aparte voorraadtank met filters. Regen- en drinkwater mogen namelijk niet worden gemengd. Hetzelfde geldt voor grijs water: douchewater dat je opvangt en hergebruikt om je toilet door te spoelen. Ook de pomp in het systeem gebruikt stroom en dat maakt de milieuwinst minimaal. Helaas blijken de aanpassingen voor een echte ‘regen’douche nu niet te passen binnen ons budget. Drinkwater is in Nederland zo goedkoop dat de investering veel groter is dan het rendement. Nu nog wel: door klimaatverandering, meer afvalstoffen en medicijnresten in ons drinkwater stijgt de prijs in de toekomst waarschijnlijk flink. Ongelooflijk eigenlijk, dat we dagelijks met drinkwater ons toilet doorspoelen.
Een waterbesparende douchekop
Dankbaar voor de toegang tot schoon water in Nederland gaan we zorgen dat we zo min mogelijk verbruiken. Op het toilet hebben we twee drukknoppen: voor een grote en een kleine boodschap. Scheelt een paar liter per plas. Een hippe regendouche verbruikt 20 liter water per minuut, we kiezen voor een waterbesparende douchekop – met maximaal 7 liter per minuut. Dat scheelt 100 liter per douchebeurt. Korter douchen helpt natuurlijk ook. Waar iedereen vandaag nog mee kan beginnen: vang koud water op tot het op temperatuur is en spoel daarmee het toilet door.
Douche-wtw
Douchen verbruikt naast water ook veel energie. Dat vangen we deels op met een douche-wtw: het wegstromende water stroomt langs het verse water dat zo wordt voorverwarmd. Je kunt hiermee de helft van de energie besparen. Omdat energie relatief veel duurder is dan water, verdien je een douche-wtw vaak al in 5 jaar terug. Als je veel en lang doucht zelfs sneller.
Regenton van 2000 liter
Uiteindelijk komt het hemelwater trouwens toch van pas. De tuin houdt zo veel mogelijk zelf de neerslag vast: weinig tegels en veel groen. Maar met de hete zomers is besproeien soms toch nodig. Vanaf nu kan dat vanuit onze eigen regenopslag. De regenpijp is gekoppeld aan twee tweedehands ibc-containers, voorheen gebruikt voor voedselopslag, nu goed voor een regenton van 2000 liter. Met een eenvoudige pomp en een tuinslang genoeg om acht keer de hele tuin van een frisse plens te voorzien. Fijn dat we daar geen drinkwater voor nodig hebben. CREDITS: PORTRET GEZIN LIZ GROEN / OVERIG: PRIVÉBEZIT