Aan shoarma hóeft helemaal geen vlees te pas te komen. Deze pita’s met oesterzwammenshoarma en knoflooksaus smaken heerlijk en zijn vegan. Het recept komt uit het pas verschenen kookboek ‘Vegan voor iedereen’ van Merel Wildschut. Daarin vind je allemaal lekkere maar ook makkelijke vegan recepten – zoals deze pita’s met oesterzwammenshoarma. Én knoflooksaus – want wat is shoarma zonder knoflooksaus…. Merel over deze pita’s met oesterzwammenshoarma: ‘Als je net als ik een liefhebber van (veel) saus bent, dan is dat eigenlijk al reden genoeg om dit recept te maken. En als je dan toch bezig bent, zou ik je zeker aanraden om de shoarma van oesterzwammen erbij te maken. Ik ben iedere keer weer verbaasd hoe oesterzwammen in een ‘vleesachtig’ product veranderen als je ze marineert en bakt.
Pita’s met oesterzwammenshoarma en knoflooksaus
Lunch | Voor 2 porties | 15 minuten
- 250 g oesterzwammen, in reepjes
- 1 eetl. olijfolie
- 1 flinke eetl. shoarmakruiden
- 2 pita’s
- 1 kleine rode ui, in dunne ringen
- 50 g verse bladspinazie
Voor de knoflooksaus
- 3 eetl. vegan mayonaise
- 2 eetl. ongezoete soja-yoghurt
- 1 teen knoflook, geraspt
- 2 theel. citroensap
- 5 g verse bieslook, in kleine stukjes geknipt
Bereiding
- Marineer eerst de oesterzwammen. Doe de reepjes in een kom, besprenkel met olijfolie en strooi de shoarmakruiden erover. Schep goed door, zodat de kruiden goed verdeeld worden. Zet apart.
- Roer alle ingredienten voor de knoflooksaus door elkaar in een kommetje. Zet apart.
- Bak de pita’s af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpannetje en bak de oesterzwammen samen met de uienringen 5 minuten.
- Snijd de pita’s doormidden en vul deze met (veel!) saus, bladspinazie en het oesterzwammen-uienmengsel. Vooruit, doe er nog wat extra saus op. Wees nooit te zuinig met saus.
Vegan voor iedereen
Vegan eten kan lekker, gezond, makkelijk én betaalbaar. Dat bewijst Merel Wildschut al zo’n tien jaar op het succesvolle blog De Groene Meisjes, met o.a. vegan recepten. Uitgangspunt daarbij: plantaardig, diervriendelijk eten dat binnen korte tijd op tafel staat, niet duur is en waarvoor de voedzame ingrediënten goed verkrijgbaar zijn. Hadden we al gezegd bijzonder lekker? In Vegan voor iedereen vind je de top-10 Groene Meisjes-favorieten, maar ook vijftig nieuwe recepten. Alles van ontbijtjes, soepen en ovenschotels tot nagerechten, drankjes en de lekkerste tussendoortjes. Zoals linzensoep, risotto met paddenstoelen, taco’s met jackfruit en chocolademousse. ‘Voor de vele vegan fans, flexitariërs, groentelovers, nieuwsgierige beginners en iedereen met vegan familie of vrienden’, aldus uitgeverij Fontaine. Merel Wildschut | Vegan voor iedereen | € 22,99 | Fontaine Uitgevers | Meer info en bestellen via fontaineuitgevers.nl
Meer over en met oesterzwammen
- Zo kweek je zelf oesterzwammen op koffiedik
- Oesterzwammen heb je ook in het knalgeel en flamingo-roze – en ook die kun je zelf kweken, lees hier hoe
- Ook lekker: oesterzwammen op je (zuurdesem)bammetje
CREDITS: TEKST MEREL WILDSCHUT | BEELD ALINE BOUMA