Lange avonden en een uitbundige bloei van rozen en vaste planten. Alles groeit alles kool. Kom mee de tuin in en kijk wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Top 10 tuinklusjes in juni.
Top 10 tuinklusjes in juni
1
Knip de top uit vaste planten. Ze bloeien dan wat later met kortere stengels en meer bloemen. Voordeel van deze zogenaamde ‘Chelsea chop’ (genoemd naar de Chelsea Flower Show die elk jaar rond eind mei/begin juni wordt gehouden) is dat de wind minder vat heeft op de getopte planten. Het werkt vooral goed bij ronde, stevige bloemen, zoals zonnehoed (Rudbeckia), zonnekruid (Helenium), flox en margriet.
2
Snoei rozen na de bloei terug tot op het eerste vijfblad onder de bloem.
3
Bind de takken van leirozen horizontaal aan een trellis of hekwerk.
4
Maak een composthoop. Gesnoeide rozen en ander tuinafval vormen een prima basis. Start met een laagje takken, zodat de wind erdoorheen kan trekken. Wissel hierna lagen groen, stikstofrijk afval (gemaaid gras, keukenafval, theezakjes, koffiedik, onkruid) af met bruin koolstofrijk afval (klein geknipte takken, strooisel met mest uit het konijnen- of caviahok, eierschalen, gedroogd blad, zaagsel, karton). Geregeld een hand kalk en een scheut water erbij versnelt het proces. Lees hier meer over het maken van een composthoop.
5
Knip de toppen uit kruidenplanten zoals basilicum, munt en dille, en verwerk ze in de keuken. Als reactie vertakt de plant, wordt bossig en maak nog meer scheuten.
6
Maai het gras elke week. Gebruik het maaisel als mulchlaag onder de rozen en rododendrons.
7
Knip gerafeld blad weg van voorjaarsbloeiers zoals Helleborus en longkruid. Er groeit snel weer nieuw blad voor terug.
8
Controleer het waterpeil van de vijver en vul bij. Plant er water- en zuurstofplanten in. Kijk hiervoor bijvoorbeeld bij Van der Velde Waterplanten. Leuk om te lezen: 7 weetjes over de waterlelie.
9
Pluk verse bloemen vroeg in de ochtend of laat in de avond. Neem een emmer water mee en houd ze hierin goed tijdens het vervoer. Laat de bloemen zich een nacht volzuigen en schik ze de volgende dag in de vaas. Pluk je liever niet uit eigen tuin, kijk dan op de website van Slow Flowers voor adressen van pluktuinen.
10
Rond de langste dag (21 juni) maken veel planten een tweede groeischeut. Een jonge heg wordt dichter als je hem voor de langste dag snoeit. De nieuwe scheuten overgroeien de snoeiwonden en dat zorgt voor een dichte haag. Wapper voordat je begint even met je armen om te checken of er vogels in nestelen. Als dat zo is, wacht dan tot het jonge grut is uitgevlogen. Stel de snoeibeurt eventueel uit tot begin juli, als de groei eruit is.
Nog lang niet uitgetuinierd? Hier vind je nog een aantal tuinklusjes voor deze maand.
TEKST MARIE TROMP | FOTOGRAFIE ISTOCK