6x eerste hulp bij – o.a. bruine of gele – bladeren

Marloes Blom

4 juli 2021

gele bladeren

Duurzaam omgaan met kamerplanten betekent ze zo lang mogelijk in leven houden. Maar wat betekent het nou als je (voormalig) groene huisvriend opeens gele, bruine of slappe bladeren krijgt? In haar duurzame plantenboek ‘The good plan(t)’ geeft planten- en bloemenliefhebber Margo Togni deze 6 tips qua (o.a. gele) bladeren.

gele bladeren

6x eerste hulp bij – o.a. bruine of gele – bladeren

Aan de bladeren kun je gelijk zien hoe het met je plant gaat. Vaak worden planten weggegooid omdat de bladeren geel of bruin worden. Zonde! Soms is een simpele oplossing, bijvoorbeeld de plant verplaatsen, al genoeg om hem weer te laten groeien.

1. Bladeren worden geel

Gele bladeren kent meerdere oorzaken. Het kan zijn dat de plant te veel in het licht staat of juist te veel in het donker. Verplaats hem daarom naar een andere plek en kijk of de plant daar beter van wordt.

2. Bladeren zijn slap en gaan hangen

Bladeren die slap zijn en gaan hangen zijn meestal een teken dat de plant meer water nodig heeft. Geef de plant bijvoorbeeld twee keer per week water in plaats van een keer.

3. Bladeren worden bruin

Worden de bladeren bruin? Dan is de kans groot dat hij te veel water krijgt. Geef de plant even een tijdje geen water en kijk wat er gebeurt. Check ook even of het onder in de pot niet te nat is, anders moet je de plant nog meer uitdrogen.

4. Delen van het blad worden bruin, geel en dor

Worden delen van het blad bruin, geel, droog en staat de plant in de zon? Dan is de kans groot dat hij aan het verbranden is. Zet de plant wat verder uit de zon en je zult zien dat de nieuwe bladeren er beter uit gaan zien.

5. Bladeren krijgen gele randen

Gele randen aan het blad is vaak een teken van te weinig voeding. Geef daarom de plant een beetje extra voeding. Op pagina 29 staat hoe je je eigen voeding kunt maken.

6. De nerven van de bladeren verdwijnen

Heeft jouw plant opvallende nerven maar verdwijnen deze langzaam? Grote kans dat hij te donker staat. Zet hem in het licht en kijk of de nerven weer langzaam tevoorschijn komen.

The good plan(t)

gele bladeren Margo Togni schreef (en ontwierp) al twee plantenboeken: ‘Groentje’ en ‘Mijn plant journal’. Haar derde boek ‘The good plant’ verscheen dit jaar en kwam voort uit haar behoefte om de wereld een beetje te helpen, door weloverwogen om te gaan met planten en bloemen in huis. In het boek lees je waar kamerplanten en snijbloemen vandaan komen, en op welke keurmerken je kunt letten. Via de handige Hollandse bloemenkalender zie je precies wanneer welke bloem hier bloeit, dus dan weet je meteen of je duurzaam bezig bent als je een boeket daarvan koopt. Verder lees je enorm veel tips & tricks over de verzorging van zowel kamerplanten als snijbloemen, en interviewt Togni groene ondernemers zoals Sprinklr over duurzaamheid. Ook heel handig: de lijst met bloemen- en plantennamen achterin, inclusief foto’s. Margo Togni | The good plan(t) | KNNV Uitgeverij | € 22,95 | Bestellen kan via KNNV & je plaatselijke boekhandel

Meer lezen over duurzaamheid

CREDITS: TEKST & BEELD MARGO TOGNI