De Bloeimeesters is een collectief van tuinontwerpers, kwekers, beplantingsadviseurs en hoveniers die tuineigenaren willen inspireren hun tuinen te vergroenen. Elke maand licht een van hen een speciale tuinplant uit. Dit keer: tuinontwerper Iverna Zaalberg over struikklaver.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Showstopper
Iverna: “Het geslacht Lespedeza behoort tot de vlinderbloemigen, de Fabaceae. Andere bekende vlinderbloemigen zijn brem, erwten, bonen en klaver. Het samengestelde drietallig blad van Lespedeza doet denken aan klaver. Dat verklaart de naam struikklaver. Aan een bloeiende Lespedeza loopt niemand achteloos voorbij. De overhangende twijgen zijn zo rijkbloeiend dat ze in de herfst doorbuigen tot aan de grond. Dankzij een penwortel die diep in de bodem reikt, heeft de plant niet snel last van de droogte. Deze klimaatbestendige halfheester is een struik die in de winter boven de grond afsterft. Dat maakt hem niet per definitie onaantrekkelijk. De structuur blijft overeind: de kale, piekerige en wat krullende takken trekken bij een licht briesje de aandacht. Berijpt met ijs levert dat in de winterzon een schitterend schouwspel op. Knip de takken pas in het voorjaar tot de grond af. De plant loopt snel weer uit met roodbruine twijgen, gevuld met drietallige blauwgroene blaadjes van 5-10 cm. Struikklaver bloeit op het jonge hout. In de oksels van de bladeren verschijnen trosjes vlinderachtige bloemen. Hoe verder de bloei vordert, hoe sierlijker de dunne takken overhangen. In de herfst is de struikklaver ongeveer anderhalve meter hoog en breed spreidend. De donkerroze bloemen zijn een belangrijke nectarbron voor insecten.”
Waar is de plant op z’n best?
“Geef Lespedeza thunbergii een plekje in de volle zon of halfschaduw, humusrijke grond en wat ruimte. Struikklaver voelt zich thuis aan de bosrand, maar je kunt de plant ook in een gravel garden, langs een kastanjehouten hekwerk of voor een muur laten groeien. Lespedeza is ook creatief toe te passen in tuinen met hoogteverschil. De waterval van bloemen zal elegant over een muur hangen.”
Mooi in combinatie met?
“Roodbladige pruikenboom (Cotinus ‘Grace’), wolfsmelk (Euphorbia characias subsp. wulfenii) en blazenstruik (Colutea). Ook is hij mooi én handig met vroegbloeiende vaste planten die later (half) afsterven, zoals Papaver orientale: dan heb je twee keer lol van dezelfde plek. De soort Lespedeza bicolor bloeit wat later en de bloempluimen zijn bleker en smaller.”
Plantpaspoor
- Latijnse naam: Lespedeza thunbergii
- Nederlandse naam: struikklaver
- Soort plant: halfheester
- Standplaats: open en zonnig
- Grond: humusrijke (bos)grond
- Bloeitijd: augustus-oktober
- Bloemkleur: purperroze
- Hoogte: 150 cm
De Bloeimeesters online
Op www.debloeimeesters.nl vind je inspirerende 360° voorbeeldtuinen waar je doorheen kunt ‘wandelen’, met bij elke plant praktische informatie over groei en bloei. Je kunt de planten ook via de site kopen. Lees ook: Plant van de maand: geel vingerhoedskruid Plant van de maand april: Wolfsmelk TEKST EN FOTOGRAFIE IVERNA ZAALBERG, COR VAN GELDEREN | VIDEOPRODUCTIE HARRY HOBO