Ben je ook zo verzot op limoncello? Dan zijn deze cookies een absolute must… Alleen de naam al: ‘limoncello melting moments’. Het recept komt uit ‘Belinda’s homemade cookies’ – met 66 verrukkelijke koekjesrecepten uit de hele wereld. Daarvan is dit zeker één van onze favorieten: maak ze zelf en je snapt waarom. Australian chef Belinda over deze ‘limoncello melting moments’ uit Italië: “Elk voorseizoen maak ik mijn eigen limoncello voor onze trattoria, Belinda’s Kitchen. Met biocitroenen uit Sicilië of Sorrento behaal je het beste resultaat, dus als het even kan, gebruik deze. De smaak die die citroenen afgeven is hemels en zelfs een klein slokje brengt me in gedachten al onmiddellijk in mijn geliefde Italië. Een match tussen een van mijn koekjes en dit Italiaanse godendrankje kon niet uitblijven.”
Limoncello melting moments
Zoet | 25 koekjes | 15 – 20 minuten baktijd Oorsprong: Italië Voorverwarmde oven op 160 °C
Ingrediënten
- 250 g boter op kamertemperatuur
- zeste van 1 biocitroen
- 80 g bloemsuiker
- 80 g maisbloem (geen maizena)
- 2 eetlepels banketbakkersroompoeder
- 225 g fijne patisseriebloempoeder
Voor de vulling
- 120 g boter op kamertemperatuur
- 250 g bloemsuiker
- 2 eetlepels limoncello (indien mogelijk, maak hem zelf)
Ook nodig
- Bakplaat bekleed met bakpapier
- Spuitzak
Bereiding
- Klop de boter, de citroenzeste en de suiker luchtig in een keukenmachine.
- Zeef de droge ingrediënten in een kom en voeg geleidelijk toe. Klop op lage snelheid tot een zacht deeg.
- Rol balletjes van ongeveer 2 centimeter diameter met je handen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat 5 centimeter tussen de koekjes (voor het uitzetten).
- Druk met een vork elk koekje plat tot ongeveer 1 centimeter dikte.
- Laat de koekjes 30 minuten rusten op de bakplaat.
- Bak de koekjes gedurende 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen.
De vulling
- Klop de boter en de bloemsuiker samen op lage snelheid in een keukenmachine, voeg de limoncello toe.
- Klop nu verder op een hoge snelheid om de vulling luchtig en smeuïg te maken.
- Doe het geheel in een spuitzak om gemakkelijk te kunnen verdelen over de koekjes.
Zo maak je de koekjes
- Leg de helft van de koekjes op hun rug en spuit er voorzichtig de vulling op. Duw de andere helft van de koekjes er één voor één voorzichtig op.
- Je hebt nu een heerlijk citroenfris koekje. Maar pas wel op: het blijft alcohol, hè!
Belinda’s homemade cookies
Er zijn mensen die koekjes bakken en mensen die dat nooit doen. Maar zelfs als je in de laatste categorie valt, ga je wellicht overstag bij het zien van Belinda’s homemade cookies. Deze van oorsprong Australische chef kwam voor de liefde naar België, en reisde daarvoor de wereld rond. Dat zie je terug in de liefst 66 gevarieerde cookies & plaatkoeken in haar kookboek: van haar eigen havermoutkoekjes tot smeuïge brownies en zalige lamingtons. Bij die recepten sprokkelde ze ook verhalen. Want, aldus Belinda: “Een koekje is nooit zomaar een koekje, maar een herinnering, troost of cadeautje aan jezelf op een doordeweekse dag.” Belinda MacDonald | Belinda’s homemade cookies. 66 verrukkelijke koekjes uit heel de wereld | € 20,99 | Lannoo | Meer info via Lannoo.be, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel CREDITS: TEKST BELINDA MACDONALD | BEELD KRIS JACOBS | FOODSTYLING ANJA SPRIET
Meer lekkers met citroen
- Citroencake – recept van Vlaamse topchef Seppe Nobels
- Citroentaart met maanzaad, lemoncurd en blauwe bessen
- Frisse citroen-yoghurtmousse