Houd je van barbecueën – maar ben je vegetarisch of heb je vegetarische gasten? Geen enkel probleem. Kookboekenauteur & stylist Rukmini Iyer heeft al wat bestsellers op haar naam staan en komt nu met ‘De groene barbecue’. Met liefst 75 vegetarische & vegan recepten, dus genoeg keuze. Wij likken onze vingers af bij deze worteltjes & flespompoen met een heerlijke home-made dressing. Afgemaakt met crunchy pistachenootjes… Rukmini over dit recept: “Dit is een vullend gerecht waarvan je blijft eten. De natuurlijke suikers in de flespompoen en wortels karamelliseren op de barbecue en passen perfect bij de geurige limoen en specerijen.”
Worteltjes & flespompoen met pistache, komijn & limoen (vegan)
Hoofdgerecht | 4 personen | 15 minuten voorbereiding + 50 minuten bereiding
Ingrediënten
- 600 g flespompoen, ongeschild, in plakken van 2,5 cm dik
- 150 g kleine worteltjes, ongeschild (of 3 grotere wortels, geschild, gehalveerd)
- 1 rode ui, in vieren
- 2 tl olijfolie
- 1 tl korianderzaad, gekneusd
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl zeezoutvlokken
- 50 g pistachenoten, grof gehakt
Voor de dressing
- 2 el extra vergine olijfolie
- geraspte schil en sap van 1 biologische limoen
- 2 tl korianderzaad, gekneusd
- 1/2 tl zwarte peperkorrels, gekneusd
- 1 tl zeezoutvlokken
Bereiding
- Schep de pompoen, wortels en rode ui om met de olijfolie, specerijen en zeezoutvlokken.
- Roer voor de dressing de extra vergine olijfolie, limoenschil, het limoensap, korianderzaad, de zwarte peper en zeezoutvlokken in een kommetje door elkaar en zet apart.
- Gril de plakken pompoen als de barbecue goed heet is 25 minuten per kant met het deksel erop (of een omgekeerde braadslede).
- De wortels en partjes rode ui hebben per kant maar zo’n 15 minuten nodig, dus leg die 10 minuten na de pompoen op het rooster en verwijder ze 10 minuten voor de pompoen klaar is.
- Leg de groenten op een platte schaal en schenk de dressing erover. Bestrooi met de pistachenoten en dien heet of warm op.
De groene barbecue
In De groene barbecue laat bestsellerauteur Rukmini Iyer haar creativiteit los op de lekkerste en origineelste gerechten voor op de barbecue. De 75 recepten zijn opgedeeld in vegetarische en vegan gerechten, dus voor iedereen zit er wel een nieuwe favoriet bij. Van spiesjes met ananas, halloumi en munt tot auberginegeitenkaasburgertjes en van salade met groene asperges tot perziken met amandel en rozemarijn. Snijd de ingrediënten, leg ze op het rooster en laat de barbecue het werk doen. Rukmini Iyer | De groene barbecue | € 21,99 | Becht | Meer info via gottmer.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST & FOODSTYLING RUKMINI IYER | FOTOGRAFIE DAVID LOFTUS