Tuinklusjes voor augustus – 18x aan de slag

Mariëtte Laan

1 augustus 2023

kamerplanten naar buiten - tuinklusjes voor augustus

Snoei kruidenplanten licht terug, zet kamerplanten buiten om op te frissen, blijf het gras maaien en vul bakken en borders met herfstbloeiers… 18 tuinklusjes voor augustus, aan de slag!

18x tuinklusjes voor augustus

1

tuinklusjes voor augustus - bakken vullen met herfstviolen Vul bakken met herfstbloeiers en winterviolen. En vul gaten in de border op met vaste planten die een mooie herfstkleur hebben, zoals blauwe ster (Amsonia) en pijpenstrootje (Molinia). Voor een mooi wintersilhouet plant je Virginische ereprijs (Veronicastrum) met donkerbruine zaadhoofden op hoge, stevige stelen. De uitgebloeide bloemen blijven tot diep in de winter mooi. Wacht met snoeien tot het voorjaar, vogels pikken de zaden graag.

2

Knip het blad rondom druiven- en tomatentrossen weg, zo vangen de vruchten meer licht en worden zongerijpt.

3

Lage vaste planten met veel blad die over het pad groeien, kun je nu heel goed scheuren. Rooi ze op, knip het blad op een handbreedte boven de wortels af. Scheur de plant en zet de jonge stukken terug. Geef ze meteen een flinke plons water. Het nieuwe frisse blad verschijnt binnen een paar weken. Doe dit onder andere met vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbek (Geranium), Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera), purperklokje (Heuchera) en longkruid (Pulmonaria). Het oude hart mag op de composthoop.

4

tuinklusjes voor augustus - kruiden drogen Pluk op een droge ochtend kruiden zoals salie, rozemarijn, verveine, laurier, stevia of munt. Maak er bosjes van, vouw er bakpapier omheen en hang ze op een warme, droge plek te drogen. Bewaar de gedroogde kruiden in een luchtdicht blik.

5

Snoei nu de ABC bomen – Acer (esdoorn), berk en Carpinus (haagbeuk) – plus de notenboom.

6

Pluk groene en halfrijpe tomaten, laat ze verder rijpen in de vensterbank of verwerk ze in een chutney. Kijk hier voor het recept tomatenchutney nieuwe stijl

7

kamerplanten naar buiten - tuinklusjes voor augustus Zet stoffige kamerplanten – met stevig blad – buiten om op te frissen. In oktober moeten ze weer naar binnen.

8

Markeer met een strik dode haagplanten in een bladverliezende haag. Vervang ze later in het jaar.

9

illustratie lavendel - lavendelstruik snoeien Snoei kruidenplanten zoals lavendel, rozemarijn en tijm heel licht terug in een bolvorm. Dan krijgen ze rondom licht. Lees hier meer over het snoeien en verzorgen van lavendel.

10

Leid ranken van klimplanten naar de juiste plek en zet ze vast met bindbuis.

11

Bekijk je hagen kritisch. Knip uitstekende takken weg en scheer de topjes weg om een echt strakke haag te krijgen. Coniferenhagen groeien na een knipronde nog net de gaten dicht.

12

gras maaien - elektrische grasmaaier Gras heeft nu een groeipiek. Blijf het maaien. De bodem is warm, het graszaad ontkiemt snel. De temperatuur is ideaal om graszoden te leggen. In de ochtend is het gras nat van de dauw, wacht met maaien tot het is opgedroogd.

13

Controleer het vijverpeil en vul het aan door de regenpijp te laten uitlopen in de vijver. Zorg wel voor een overloop bij stortbuien.

14

Plant nu bollen van de witte madonnalelie en Eremurus (Naald van Cleopatra) om volgend jaar van de bloei te genieten.

15

vlinder - vlinderstruik - paarse pluimen Knip uitgebloeide bloemen uit de vlinderstruik voor een langere bloei. Lees er hier meer over.

16

Schuif potten wat uit elkaar. Door de vochtige nachten droogt het blad slecht op, dat geeft kans op schimmel.

17

Verzamel zaaddozen van stokrozen en vaste planten. Bewaar ze goed gedroogd in een envelop (met hun naam erop). Lees hier alles over zaden verzamelen, drogen en bewaren.

18

Loop regelmatig je rondje door de tuin, probeer plaaginsecten te ontdekken voordat ze de hele plant opeten. Geel blad is vaak een teken van mestgebrek of te veel water.

TEKST: MARIE TROMP | FOTOGRAFIE: ISTOCK