Beperk je je qua warme (alcoholische) dranken tot glühwein rond de kerst? Zonde! Het pas verschenen boek ‘Winter warmers: 60 knusse cocktails voor koude dagen’ staat vol met verwarmende alcoholische en niet-alcoholische drankjes, zoals deze appelpunch met rum en een scheutje Angostura bitters. Reken maar dat zo’n zelfgebrouwen appelpunch lekker smaakt na een herfst- of winterwandeling. Auteur Jassy Davis over deze appelpunch: “De eerste keer dat ik naar New York ging was het oktober en we kwamen een paar dagen voor Halloween aan. We waren goed voorbereid en hadden verkleedkleren meegenomen. Gelukkig maar, want bij elke feestwinkel stond een lange rij toekomstige tovenaars, spoken en vampiers. We liepen langs die rijen en begonnen te begrijpen dat Halloween een grote feestavond zou worden. Toen we op de boerenmarkt bekers warme appelsap met kaneel bestelden, kwam een hondje met een heksenhoedje op ons af om geaaid te worden. We hebben de optocht nooit bereikt – we trokken met een groepje spoken en weerwolven van bar naar bar. Geïnspireerd door die Halloween heb ik een alcoholische versie gemaakt van dat warme appelsapje, met rum en een scheutje Angostura bitters.”
Appelpunch met rum
Voor 4-6 personen
Ingrediënten
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 8 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 750 ml troebel appelsap
- 120 ml donkere rum
- Angostura bitters, voor eroverheen
Bereiding
- Snijd de sinaasappel en citroen in vieren en duw een kruidnagel in elke kwart.
- Doe het fruit in een grote pan en voeg het kaneelstokje toe.
- Schenk het troebele appelsap en de donkere rum erbij, zet de pan op matig vuur en verwarm tot alles goed heet is.
- Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en warm 10 minuten op, tot de smaken goed gemengd zijn.
- Schep de punch in hittebestendige bekers of glazen.
- Voeg een scheutje Angostura bitters toe aan elk glas en dien op.
Winter warmers
Houd je van cocktails en van die zelf brouwen? Dan kun je je geluk niet op met ‘Winter warmers’. Daarin vind je namelijk 60 hartverwarmende cocktails voor de koude dagen. Met klassiekers uit de vorige eeuw, maar ook een hedendaagse cocktail op basis van gekruide pompoensiroop met bourbon, citroensap en oranjebitter. Proost, maar let op: drink met mate! Jassy Davis | Winter warmers. 60 knusse cocktails voor koude dagen | Good Cook | € 13,50 | Meer informatie via goodcook.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST JASSY DAVIS | ILLUSTRATIE SARAH FERONE
Ook lekker
- Witte-chocolade likeur met nootmuskaat
- Dutch coffee: whiskylikeur met koffie en kardemom
- Hazelnootkoekjes met likeur