Tuinklusjes voor oktober – 18x aan de slag

Mariëtte Laan

8 oktober 2021

tuinklusjes ivoor oktober - twee vrouwen werken in de tuin

Verzamel zaden, wees de nachtvorst voor, plant Allium-bollen, maak nestkastjes schoon… kom mee de tuin in, ontdek wat er bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. 18 tuinklusjes voor oktober.

18x tuinklusjes voor oktober

1

korianderzaad - zaden verzamelen - tuinklusjes voor oktober Verzamel zaden van planten die je wilt terugzien in de tuin. Zaden zijn oogstrijp zodra ze donker verkleuren en gemakkelijk uit de zaaddoos vallen.

2

Droog zaaddozen op een droge, vorstvrije plek uit de zon. Als ze zijn gedroogd, springen de zaaddozen open en kun je de zaden bewaren in een papieren zakje op een droge plek. Zet naam en oogstdatum op het zakje.

3

Maak nestkastjes schoon. Vogels gaan ze nu gebruiken om zich te beschermen tegen kou, wind en regen.

4

hark - planten - verplanten en scheuren - tuinklusjes voor oktber Verplanten en scheuren kan tot ongeveer half oktober. De planten hebben dan nog voldoende tijd om aan te slaan omdat de grond nog warm is van de zomerzon.

5

Zet potten met planten in de tuin op potsteunen, zodat het water snel kan wegzakken. Planten hebben nu minder water nodig.

6

Houd de temperatuur in de gaten en haal op tijd mediterrane kuipplanten zoals citrusbomen en oleander naar binnen.

7

zonnebloemen drogen - vogelvoer Droog een paar zonnebloemen in de schuur en bewaar ze tot de winter, als vogelvoer.

8

Plant nu de bollen van de sieruien (Allium). Ze krijgen hun bolvormige bloemen als voorjaarsbloeiers er de brui aan geven en vóór de zomerplanten gaan bloeien.

9

Als je bollen niet meteen kunt planten, maak dan in elk geval de zakken open zodat er voldoende lucht bij kan en zet op een donkere, droge en koele (circa 15 °C) plek. Kijk hier voor uitzonderingen op de regel.

10

herfst - tuinieren - bladeren harken Hark blad van terras en gazon en verspreid het tussen de vaste planten in de border.

11

Wees de nachtvorst voor en sluit eind van deze maand de buitenkraan af, laat de tuinslang leeglopen en drogen voor hij de berging in gaat en zet zinken gieters ondersteboven.

12

Bemest het gazon met najaarsmest, die geeft het gras een buffer mee om in de winter mooi groen te blijven.

13

bessen voor vogels - tuinklusjes voor oktober Bessen en bottels doen het goed in boeketten en herfstdecoraties, maar ze zijn ook een belangrijke voedselbron voor vogels, dus laat wat voor ze hangen! Bessen van de Gelderse roos laten vogels hangen tot de vorst eroverheen is geweest en ze blijkbaar lekkerder zijn.

14

Spinnen zijn nuttige insecten, met muggen als lievelingskostje, wat wil je nog meer! Ze op sommige plekken op afstand houden misschien? Dat kan door azijn, peper en zeep, ingrediënten waarvan ze gruwen, te mengen met water in een plantenspuit. Besproei er vervolgens het raamkozijn, de schuurdeur of dakrand mee. Succes! Lees hier meer over spinnen, insecten en dieren in je tuin. 

15

Zet eind deze maand/begin november een glazen cloche over de helleborus om die sneller in bloei te krijgen, misschien al voor de kerstdagen.

16

tuinieren - kluit maartse viooltje Zaailingen van vergeet-me-nietje, Mexicaans madeliefje en maarts viooltje zijn vroege bloeiers en doen het geweldig als onderbegroeiing in een pot met bloembollen. Spit ze uit de tuin en plant ze boven op de bollen.

17

Oogst deze maand hazel- en walnoten. Noten zijn zogenaamd valfruit. Je raapt ze van de grond, eerder zijn ze niet rijp.

18

Als je dahlia’s in potten hebt staan, zet ze dan rond half oktober onder een afdak zodat ze niet meer nat regenen. Behandel ze daarna zoals je dat doet met dahlia’s in de vollegrond: wacht tot de eerste stevige nachtvorst is geweest en knip dan de stengels tot net boven de grond af. Berg de knollen met pot en al op een vorstvrije, droge plek op. SAMENSTELLING & TEKST MIRJAM ROSKAMP EN MARIE TROMP | FOTOGRAFIE ISTOCK