Als straks alle blaadjes weer gevallen zijn, is het des te meer genieten van de trosjes met pimpelpaarse besjes van de Callicarpa bodinieri – schoonvrucht. Veelzijdige heester dit, want die takjes met paarse ‘parels’ doen het uiteraard ook mooi op de vaas of verwerkt in een (kerst)krans.
Familie enzo
Schoonvrucht – Callicarpa bodinieri – behoort tot de Lipbloemenfamilie (Lamilaceae). Dat is overigens pas sinds 1992, daarvoor werd hij tot IJzerhardfamilie (Verbenaceae) gerekend. Van oorsprong groeit hij in China. Zijn botanische naam verwijst naar Emile Bodinier, die als missionaris en botanicus in China werkte. De Nederlandse naam schoonvrucht dankt hij uiteraard aan zijn spectaculaire besjes, en zijn Engelse naam trouwens ook: Beauty berry.
Bloemen en besjes
Schoonvrucht heeft donkergroen, ovaalvormige bladeren die tot ver in het najaar aan de takken zitten. Bloeien doet hij met lila bloemetjes van ongeveer juni tot en met augustus. Na de bloei komen de besjes tevoorschijn in de oksels. Eerst zijn die besjes onopvallend lichtgrijs van kleur, pas later in het najaar nemen ze die prachtige paarse tint aan. Ze vallen dan ook des te meer op omdat deze heester ook dan zijn blad verliest. Op hun mooist zijn de besjes in feestmaand december, goede timing dus! Vogels talen trouwens niet naar de besjes – die zijn hen te bitter. Jammer voor hen, maar daardoor kun je zelf wel de winter lang genieten van hun kleurenpracht. Wel zo lief als je dan ook de vogels verwent met wat lekkers natuurlijk…
Verzorging
Veeleisend is de schoonvrucht allerminst. Hij belieft wel een humusrijke, goed doorlatende grond – en een lichte plek, in de zon of halfschaduw. Houd er bij het planten rekening mee dat hij zo’n 150 tot 250 cm hoog kan worden. Hij kan vorst prima doorstaan, al verschilt de exacte winterhardheid per soort.
Snoeien en stekken
Snoeien is alleen nodig als je de vorm (meer) wilt bepalen. Doe dat dan wel pas tegen het eind van de winter als de besjes al verschrompeld zijn. Je kunt schoonvrucht stekken, hoe je winterstekken maakt van kale takken – bijvoorbeeld ook van vijgen- en rozentakken – zie je op de video hieronder.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Op de vaas en in je kerststuk
Schoonvrucht is geliefd als decoratie op de vaas en in bloemstukken, wat wil je ook met die kleur. Wil je zelf takken snoeien voor op de vaas? Doe dat dan pas als de besjes al paars zijn, tipt onlinetuinieren.nl; dan behouden ze lang hun paarse kleur. Qua bloemstukken kun je natuurlijk kiezen voor ton-sur-ton tinten. Maar wij vinden deze paarse bes o zo mooi in combinatie met andere bessen in bessenboeketten. En ze knallen ook echt als je combineert met tegengestelde kleuren – zoals met het oranje van de schattige lampionnetjes van Physalis.
Varianten
Het meest bekend (en best beschikbaar) is Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ maar er zijn meer variëteiten, zoals Callicarpa bodinieri ‘Autumn Glory’ en Callicarpa bodinieri ‘Violetta’.
Liever witte besjes?
Heb je niet zoveel met pimpelpaars? Kies dan voor het witte zusje van de Callicarpa bodinieri: Callicarpa japonica ‘Leucocarpa’. Deze heeft besjes in de maanden oktober – november. Hij is stukken lastiger verkrijgbaar dan zijn paarse zusje, maar je kunt ‘m bijvoorbeeld kopen bij De Bloeimeesters en Plantentuin Esveld.
Kopen
De takken van Callicarpa bodinieri kun je in het najaar kopen bij veel bloemisten. Wil je de heester zelf in je tuin? Check Intratuin, en boomkwekerijen zoals boomkwekerijonline.nl en tenhoven-bomen.nl. BEELDEN: iSTOCK (HEADER) | PIXABAY
Meer lezen
- Ook sierappeltakken zijn in het najaar volop te krijgen. Rijk beladen met appeltjes zijn ze schilderachtig mooi in een vaas, maar ook prachtig in een krans. Sierappelboompjes zijn heel geschikt voor een kleine tuin of in een pot op het balkon. Plus: de beste adressen voor sierappelbomen.
- Zo rond de kerstdagen kun je al helemaal niet meer om hem heen: de rode besjes van bergthee hebben een hoog kerstgehalte. Maar wij genieten ook in de herfst al van dit plantje van bescheiden formaat, of ie nou in de volle grond staat of in bloempotten.
- Het zilverstruikje is het hele jaar door mooi, met zijn kriskras lopende takjes in die unieke, zilvergrijze tint. Met kerst verander je hem in een handomslag in een kerstwerkje. Maak kennis met dit schattige struikje.