Cheesecake – wie is er nu niet dol op? Deze Basque cheesecake maak je met slechts vijf ingrediënten. Het moeilijkste aan dit recept? De uren dat je ‘m nog niet uit de ijskast mag pakken….
Zalige Basque cheesecake – met maar vijf ingrediënten
Welmoed en Anker over deze cheesecake: “Deze cheesecake heeft een soort renaissance ondergaan. Een simpel recept met maar vijf ingrediënten en een heerlijk romige structuur. Gebruik echte roomkaas, geen ‘zuivelspread’. Het vetgehalte moet hoog genoeg zijn om de romige structuur te krijgen. Voel je vrij om te experimenteren met smaken. Voeg bijvoorbeeld vanille, citroen of een koffielikeur toe. De cheesecake hoort een donkerbruine kleur te krijgen in de oven. Maar pas op dat je de cheesecake niet te lang bakt! Dan worden de eieren te gaar en krijg je een natte, korrelige structuur. Weersta ook de verleiding de cheesecake eerder uit de ijskast te halen. Hij ondergaat daar een transformatie, dus sla deze (moeilijke) stap echt niet over!” Zoet | voor 10 – 12 personen
Ingrediënten
- 1 kilo koude roomkaas
- 300 gram suiker
- 1/2 – 1 theel. zout
- 7 eieren
- 200 ml koude room
Ook nodig: ronde taartvorm van Ø 28 cm
Bereiding
- Verhit de oven tot de hoogste stand, bij mij is dat 220 °C. Klop de roomkaas los met de suiker en het zout. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe. Giet de room erbij en klop tot een glad beslag.
- Bekleed de vorm met twee vellen bakpapier en giet het beslag in de vorm. Let op dat je het beslag niet over de randen van het bakpapier knoeit.
- Zet de taartvorm hoog in de oven en bak ongeveer 20 minuten. Elke oven is anders, dus zet de timer op 15 minuten en check. De cheesecake is klaar als de oppervlakte goed gekleurd is, maar het mengsel eronder nog redelijk vloeibaar lijkt.
- Laat de cheesecake in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem dan minimaal 6 uur in de ijskast. Haal de cheesecake ongeveer 1 uur voor het serveren uit de koeling, om weer op kamertemperatuur te komen.
- Snijd de Basque cheesecake in puntjes en serveer met een carajillo of een goede sherry.
Comfortfood met groente
Als donkere wolken voor de zon schuiven en de ‘r’ de maanden binnen rolt, is het tijd voor comfort food. Wat ons nu vrolijk stemt is een warme cassoulet, een bord pompoenravioli met bruine boter en een bananentatin met nootmuskaatijs. Klassiekers genoeg, maar Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam geven in Comfort food met groente op geheel eigen wijze een groene draai aan winterkost. Het resultaat is een boek met talloze najaarsgerechten met groenten, desserts om je vingers bij af te likken en drankjes om bij op te warmen. In ruim honderd recepten vind je smaakcombinaties en -invloeden terug uit onder andere de Franse, Mexicaanse en Indiase keuken en zit je er dit najaar, in ieder geval aan de keukentafel, warm en voldaan bij. Ook fijn: het boek is prachtig vormgegeven. Welmoed Bezoen & Anker van Warmerdam | Comfortfood met groente | Nijgh & van Ditmar | tot en met 31 januari 2022 € 27,50 – erna € 32,50 | Meer info via singeluitgeverijen.nl – bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST WELMOED BEZOEN & ANKER VAN WARMERDAM | FOTOGRAFIE ANKER VAN WARMERDAM | FOODSTYLING WELMOED BEZOEN
Meer bakrecepten van topchefs die je écht wil proberen
- Dol op citroen? Maak dan eens deze citroencake naar een recept van Vlaamse topchef Seppe Nobels. Of ga voor deze prachtige en o zo lekkere citroenmeringuetaart – van Mevrouw Hamersma
- Is jouw lievelingschocola ook het oranje reepje van Tony’s Chocolonely? Dan vind je deze gezouten karamel en chocolade slice van Australian chef Belinda MacDonald ongetwijfeld ook om je vingers bij af te likken….