Heerlijke erwtensoep – vegan & glutenvrij

Marloes Blom

9 februari 2022

veganbijbel

Niets smaakt toch zo lekker als huisgemaakte erwtensoep, op een gure winterdag? Het recept voor deze erwtensoep is vegan, het komt dan ook uit Veganbijbel – pas verschenen. Het kost wat tijd om deze soep te maken, maar je kunt vooraf al het meeste werk doen. Dan is het alleen nog maar een kwestie van koken en erna genieten. Tessa Moorman, oprichter (en orthomoleculair voedingsdeskundige) van platform The Green Happiness over dit recept: “Erwtensoep is dé Nederlandse wintersoep. Mijn moe­ der hield hier nooit van, dus voor een kopje erwtensoep ging ik naar opa toe. Ik vind het een heerlijke soep, omdat deze lekker dik is. De soep wordt nóg lekkerder wanneer je hem langer laat staan. Maak dus vooral in één keer een grote pan zodat je er meerdere dagen van kunt eten. De traditionele erwtensoep is met rookworst. In dit recept gebruik ik gerookte tofu. Dit kun je krijgen in een biologische supermarkt. Je kunt ook een (vegan) rookworst gebruiken of het weglaten.”

Erwtensoep

Soep | 6 personen | 90 minuten

Ingrediënten

  • 500 g spliterwten, gewassen
  • 2 1⁄2 l groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 prei, fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 3 winterwortels, geschild in plakjes
  • 1 knolselderij, in blokjes
  • 1 tl zwarte peper
  • 200 g gerookte tofu of vegan rookworst, in blokjes (of plakjes)

Ook nodig: dunschiller veganbijbel

Bereiding

  1. Doe de spliterwten in een grote soeppan samen met de bouillon en de laurierblaadjes. Kook 30 minuten.
  2. Voeg vervolgens de ui, prei, bleekselderij, wortels en de knolselderij toe. Laat nog eens 45 minuten koken.
  3. Wanneer de spliterwten helemaal uit elkaar gevallen zijn is de soep klaar. Breng op smaak met zwarte peper.
  4. Voeg op het laatste moment de gerookte tofu toe. Wanneer je vegan rookworst gebruikt bereid deze dan volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg op het laatst, in plakjes, toe aan de soep.
  5. Haal de laurierblaadjes uit de soep voordat je deze serveert.

Veganbijbel

veganbijbel Of je nu vegan bent, of vaak vegan eet: de Veganbijbel is hét kookboek om dan in huis te hebben. Het heeft een lekker handzaam formaatje en bevat ruim 150 recepten – opgedeeld in handige pijlers zoals ontbijt, taarten/cakes/muffins/scones, salades en bowls, soepen, avondmaaltijden en meer. Plantaardig eten is een makkie met deze lekkere keuzes, variërend van bietenburgers tot chocolademousse en van pompoenlasagne tot kaneelbroodjes. Ook heel fijn: de recepten zijn kort en helder en bij de how-to’s voorin zie je stap voor stap hoe je bepaalde veelgebruikte recepten in de plantaardige keuken zelf maakt – zoals meringue van aquafaba. The Green Happiness | Veganbijbel | Uitgeverij Carrera | € 33,99 | Meer info via thegreenhappiness.com, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST & RECEPTUUR TESSA MOORMAN | FOTOGRAFIE JORIAN LUB | STYLING FEMKE PASTIJN  

Meer lekkere soepjes