Eerder deelden we al een recept voor heerlijke en makkelijke biefstuk uit de oven, van Rukmini Iyer. In haar nieuwste kookboek ‘De makkelijke bakplaat’ staat ook dit recept met kabeljauw – heerlijk, makkelijk én gezond. Rukmini over dit recept: “Witte vis kan heel goed met stevige smaken gecombineerd worden – en het textuurcontrast met het pijnboompittenkorstje maakt hier een heel fijne maaltijd van. Je kunt de kabeljauw eenvoudig vervangen door koolvis of een andere duurzaam gevangen witte vis.”
Kabeljauw met korstje van olijven & pijnboompitten met kerstomaten
Hoofdgerecht voor 2 personen | Voorbereiding: 10 minuten / Oven: 15 minuten
Ingrediënten
- 2 kabeljauwfilets of -haasjes (ca. 300 g)
- 300 g troskerstomaten
- 1 rode ui, in dunne halvemaantjes
- 4 tl olijventapenade
- 15 g pijnboompitten
- 15 g panko (Japans paneermeel)
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht / 200 °C elektrisch. Leg de kabeljauw, kers- tomaten en ui in een grote ovenschaal. Bestrijk de vis met de tapenade.
- Kneus de pijnboompitten grof in een vijzel en roer dan de panko, een snuf zeezout en 1 eetlepel olijfolie erdoor. Verdeel dit mengsel over de tapenade en druk aan.
- Besprenkel de troskerstomaten en ui met wat olijfolie en bestrooi met zeezout en versgemalen zwarte peper. Zet boven in de oven en bak 15 minuten, tot de vis een knapperig korstje heeft en gaar is. Dien meteen op.
De makkelijke bakplaat
Makkelijke en smaakvolle gerechten voor in de oven. In het nieuwe kookboek ‘De makkelijke bakplaat’ van koningin van de ovengerechten Rukmini Iyer staan maar liefst 75 makkelijke en veelzijdige recepten. Zoals sardientjes met paprika en amandelen of een heerlijke bietjes-plaattaart met dille en blauwe kaas. Én zoetigheden, zoals cakes, desserts en snacks. Snijd de ingrediënten, meng ze op de bakplaat en laat de oven het werk doen. Ideaal toch? Rukmini Iyer | De makkelijke bakplaat | Becht | € 24,99 | Meer informatie op becht-boeken.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST & FOODSTYLING RUKMINI IYER | FOTOGRAFIE DAVID LOFTUS